Obłędnie pyszne kotlety z ciecierzycy z sosem musztardowym

2021-03-29
Obłędnie pyszne kotlety z ciecierzycy z sosem musztardowym
Autor: Shutterstock Bezmięsne kotlety cieszą się niesłabnącą popularnością
łatwy
30 min
4

Obłędnie pyszne kotlety z ciecierzycy z sosem musztardowym to doskonały posiłek nie tylko dla wegan. Jarskie dania cieszą się coraz większym powodzeniem, a szczególnie dania z roślin strączkowych, które są dobrym źródłem białka oraz wolno uwalnianych cukrów. Takie potrawy sycą na dłużej. 

Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 450 g ciecierzycy z puszki
  • 1 cebula posiekana drobno
  • 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka bułki tartej do panierowania
  • na sos:
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki musztardy
  • 200 ml bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Odcedź i opłucz ciecierzycę, umieść je w misce i rozgnieć ją za pomocą widelca lub praski do ziemniaków.
  • Dodaj cebulę, czosnek, natkę pietruszki, sól i tymianek. Dobrze wymieszaj.
  • Dodaj zmielone płatki owsiane lub mąkę pszenną. Mieszaj, aż uzyskasz wilgotne ciasto, które nie przylega do rąk.
  • Dodaj 1 lub 2 łyżki wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  • Podziel mieszaninę na cztery równe części i uformuj kulki, a następnie owalne kotlet lub inny pożądany kształt.
  • Panieruj obie strony każdego kotleta w bułce tartej i umieść je na blasze do pieczenia.
  • Piecz kotlety przez 20 minut lub do momentu, aż zaczną się rumienić na wierzchu.
  • Odwróć i piecz dodatkowe 15-20 minut, aż będą złociste. 
  • W małej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną i wodę. Odstaw na bok.
  • Na patelni, na oleju smaż cebulę przez około 5 minut. Dodaj łyżeczkę wody, jeśli zacznie przylegać do dna patelni.
  • Dodaj czosnek i tymianek, i smaż przez kolejne 30 sekund.
  • Dodaj sos sojowy, sok z cytryny, musztardę i bulion warzywny i mieszaj wszystko razem, gotuj aż zawrze.
  • Dodaj mieszaninę mąki i wody do sosu i kontynuuj mieszanie, aż sos zgęstnieje i będzie gładki.
  • Gotowe kotlety podawaj z sosem musztardowym, pieczonymi ziemniakami i surówką z zielonych liści sałat.