Marchewkowe kofty z cytrynowym ryżem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ten prosty przepis na marchewkowe kofty z ryżem cytrynowym i sałatką z oregano pochodzi z książki "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karoliny i Macieja Szaciłłów (wydawnictwo Zwierciadło). Autorzy radzą, jak szybko przygotować pożywne dania, które możemy zabrać ze sobą do pracy lub w podróż.
Uwaga od autorów: zachęcamy do spróbowania naszego oryginalnego przepisu. Jeśli jednak na przykład twoje dzieciaki uwielbiają mięso, kofty tradycyjnie przyrządza się również z mielonego mięsa. Możesz więc zrobić eksperyment i dodać je zamiast startej marchewki.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy,
- 200 g marchewki startej na tarce o grubych oczkach,
- 2 liście laurowe,
- 130 g rozkruszonej fety lub rozkruszonego naturalnego tofu,
- 1/2 szklanki czarnych oliwek,
- 1/2 poszatkowanego pęczka koperku,
- poszatkowana garść listków mięty,
- 1 łyżka oregano,
- 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli,
- poszatkowany ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki asafetydy,
- świeżo mielony pieprz do smaku,
- 1 i 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę i liście laurowe dusimy na oliwie ok. 5–7 minut. Mieszamy marchewkę z resztą składników.
- Masę dzielimy na kulki wielkości małej śliwki. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy tak, aby powstały małe placuszki.
- Wkładamy je na noc do lodówki. Przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia lub pokrywką od naczynia żaroodpornego.