Marchewkowe kofty z cytrynowym ryżem

2021-03-29
Karolina i Maciej Szaciłło
Marchewkowe kofty z cytrynowym ryżem
Autor: thinkstockphotos.com Marchewkowe kofty zasmakują nie tylko weganom i wegetarianom.
łatwy
20 min
4

Ten prosty przepis na marchewkowe kofty z ryżem cytrynowym i sałatką z oregano pochodzi z książki "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karoliny i Macieja Szaciłłów (wydawnictwo Zwierciadło). Autorzy radzą, jak szybko przygotować pożywne dania, które możemy zabrać ze sobą do pracy lub w podróż.

Uwaga od autorów: zachęcamy do spróbowania naszego oryginalnego przepisu. Jeśli jednak na przykład twoje dzieciaki uwielbiają mięso, kofty tradycyjnie przyrządza się również z mielonego mięsa. Możesz więc zrobić eksperyment i dodać je zamiast startej marchewki.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy,
  • 200 g marchewki startej na tarce o grubych oczkach,
  • 2 liście laurowe,
  • 130 g rozkruszonej fety lub rozkruszonego naturalnego tofu,
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek,
  • 1/2 poszatkowanego pęczka koperku,
  • poszatkowana garść listków mięty,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli,
  • poszatkowany ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki asafetydy,
  • świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 1 i 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę i liście laurowe dusimy na oliwie ok. 5–7 minut. Mieszamy marchewkę z resztą składników.
  • Masę dzielimy na kulki wielkości małej śliwki. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy tak, aby powstały małe placuszki.
  • Wkładamy je na noc do lodówki. Przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia lub pokrywką od naczynia żaroodpornego.
Karolina i Maciej Szaciłło