Makloubeh warzywny: bliskowschonia zapiekanka z ryżu i warzyw

2021-03-29
Makloubeh warzywny: bliskowschonia zapiekanka z ryżu i warzyw
Autor: Shutterstock Makloubeh to aromatyczna zapiekanka z ryżu i warzyw
łatwy
45 min
4

Makloubeh (czyt.: maklube) to tradycyjne danie dla kuchni bliskowschodniej. Tę pożywną zapiekankę wykłada się do góry dnem. Pyszne skojarzenie bakłażana, orzechów i ryżu oraz aromatycznych przypraw zasmakuje rodzinie i przyjaciołom. Warzywna zapiekanka w stylu krajów Lewantu świetnie sprawdzi się roli dania głównego na obiad lub kolację. 

SKŁADNIKI

  • 200 ml oleju roślinnego do smażenia
  • 1 duży bakłażan, pocięty wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na plasterki grubości 0,5 cm
  • 1 mały kalafior, podzielony na duże "różyczki"
  • 2 średnie marchewki, pokrojone na 0,5 cm grubości talarki
  • 2 duże pomidory pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
  • 200 g krótkoziarnistego ryżu typu arborio lub innego odpowiedniego do risotto or paella, wypłukanego w wodzie i odsączonego
  •  
  • Na bulion:
  • 400-500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  •  
  • oraz 2 łyżki migdałów uprażonych na suchej patelni
  • 200 ml jogurtu wymieszanego z 2 łyżeczkami sezamowej pasty tahini 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wlej olej do wysokiej patelni lub szerokiego rondla, jego warstwa nie powinna być grubsza niż 0,5 cm i podgrzej go na dużym ogniu. Gdy jest gorący, smaż plastry bakłażana porcjami, przez minutę z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie tak samo usmaż plastry ziemniaka, a następnie różyczki kalafiora i talarki marchewki, ale tylko przez około 30 sekund z każdej strony - te warzywa muszą nabrać koloru, ale pozostać jędrne.
  • Dno wysokiej patelni lub sporego rondla wyłóż papierem do pieczenia. Na spód połóż plastry bakłażana, a następnie ułóż kolejno marchewki, ziemniaki, pomidory i kalafior. Wierzch posyp posiekanym czosnkiem i przykryj ryżem.
  •  
  • Zmieszaj wrzącą wodę lub bulion z przyprawami. Delikatnie wylej mieszaninę na ryż, upewniając się, że cały ryż jest przykryty płynem. Postaw garnek na kuchence i delikatnie doprowadź do wrzenia (nie należy energicznego gotować, aby nie zrujnować dekoracyjnych warstw). Po zagotowaniu, zmniejsz ciepło do absolutnego minimum, przykryj garnek i duś przez 30 minut. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw na 10-15 minut, aby ryż doszedł w swoim cieple.
  • Gdy ryż jest gotowy, przykryj patelnię dużym talerzem, n na którym będziesz serwować danie. Ostrożnie odwróć, tak aby talerz znajdował się teraz na dnie, a patelnia na wierzchu. Delikatnie unieś patelnię. Ostrożnie wyjmij papier pergaminowy - najlepiej, jeśli ryż zachowa kształt dna patelni, choć to nie koniec świata, jeśli się rozpadnie. Podawaj na ciepło posypany prażonymi migdałami oraz z  jogurtem wymieszanym z tahini.