Leczo warzywne z kaszą kuskus PRZEPIS

2021-03-29
Wero
Leczo warzywne z kaszą kuskus PRZEPIS
Autor: Shutterstock Leczo doskonale smakuje z kaszą kuskus - łatwą do przyrządzenia
łatwy
30 min
4

Dietetyczne dania z kaszą kuskus, takie jak to warzywne leczo, docenią przede wszystkim wielbiciele niskokalorycznych potraw, a także wegetarianie. Polecamy prosty przepis na nietuczące leczo z kaszą kuskus, papryką, cukinią i pomidorami. Danie jest proste, smaczne i bardzo sycące!

W wersji dla mięsożernych, polecamy przygotowanie niewielkich kotletów z piersi kurczaka, zamarynowanie ich z oliwą i czosnkiem i usmażenie w panierce z jajka i bułki tartej. Doskonale komponują się z warzywnym leczo. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 4 nieduże cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 pomidorów
  • Kasza kuskus
  • Łyżka oliwy (ewentualnie oleju)
  • Bulion warzywny wegetariański
  • Sól,
  • Pieprz
  • Oregano
  • Bazylia
  • Curry
  • Majeranek (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni typu wok rozgrzewamy oliwę. Cebulę przekrawamy na pół i siekamy w cienkie plasterki. Wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
  • Papryki czyścimy i kroimy większe fragmenty i dorzucamy do podsmażonej cebuli. Siekamy czosnek i również dorzucamy. Solimy do smaku, aby warzywa zmiękły.
  • Kiedy warzywa będą się smażyć, obieramy cukinie i kroimy w grubsze plasterki (ok. 2 cm). Pomidory parzymy i obieramy ze skóry i również kroimy w większe fragmenty. Cukinie dodajemy dopiero jak papryka będzie już na pół miękka.
  • Całość, razem z dodaną cukinią nieco solimy i dodajemy przyprawy. Wszystko gotujemy około 10 – 15 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory i całość gotujemy kolejne 10 min.
  • Solimy i pieprzymy do smaku. Możemy jeszcze dodać więcej przypraw.
  • Przygotowanie kaszy kuskus:  odmierzamy odpowiednią ilość kaszy kuskus i wsypujemy do miski lub innego naczynia. Kaszę posypujemy curry. W kubku rozpuszczamy bulion warzywny.
  • Kuskus zalewamy bulionem – jeżeli bulionu jest za mało, aby zakryć kaszę dolewamy do miski gorącej wody. Całość energicznie mieszamy i przykrywamy miskę z kaszą talerzykiem, aby kasza zmiękła.
  • Kiedy kuskus będzie gotowy nakładamy go na talerz i zalewamy przygotowanym leczo.
Wero