Leczo warzywne z kaszą kuskus PRZEPIS
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dietetyczne dania z kaszą kuskus, takie jak to warzywne leczo, docenią przede wszystkim wielbiciele niskokalorycznych potraw, a także wegetarianie. Polecamy prosty przepis na nietuczące leczo z kaszą kuskus, papryką, cukinią i pomidorami. Danie jest proste, smaczne i bardzo sycące!
W wersji dla mięsożernych, polecamy przygotowanie niewielkich kotletów z piersi kurczaka, zamarynowanie ich z oliwą i czosnkiem i usmażenie w panierce z jajka i bułki tartej. Doskonale komponują się z warzywnym leczo. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 2 cebule
 - 2 papryki czerwone
 - 1 papryka żółta
 - 4 nieduże cukinie
 - 1 ząbek czosnku
 - 5 pomidorów
 - Kasza kuskus
 - Łyżka oliwy (ewentualnie oleju)
 - Bulion warzywny wegetariański
 - Sól,
 - Pieprz
 - Oregano
 - Bazylia
 - Curry
 - Majeranek (ewentualnie)
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni typu wok rozgrzewamy oliwę. Cebulę przekrawamy na pół i siekamy w cienkie plasterki. Wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
 - Papryki czyścimy i kroimy większe fragmenty i dorzucamy do podsmażonej cebuli. Siekamy czosnek i również dorzucamy. Solimy do smaku, aby warzywa zmiękły.
 - Kiedy warzywa będą się smażyć, obieramy cukinie i kroimy w grubsze plasterki (ok. 2 cm). Pomidory parzymy i obieramy ze skóry i również kroimy w większe fragmenty. Cukinie dodajemy dopiero jak papryka będzie już na pół miękka.
 - Całość, razem z dodaną cukinią nieco solimy i dodajemy przyprawy. Wszystko gotujemy około 10 – 15 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory i całość gotujemy kolejne 10 min.
 - Solimy i pieprzymy do smaku. Możemy jeszcze dodać więcej przypraw.
 - Przygotowanie kaszy kuskus: odmierzamy odpowiednią ilość kaszy kuskus i wsypujemy do miski lub innego naczynia. Kaszę posypujemy curry. W kubku rozpuszczamy bulion warzywny.
 - Kuskus zalewamy bulionem – jeżeli bulionu jest za mało, aby zakryć kaszę dolewamy do miski gorącej wody. Całość energicznie mieszamy i przykrywamy miskę z kaszą talerzykiem, aby kasza zmiękła.
 - Kiedy kuskus będzie gotowy nakładamy go na talerz i zalewamy przygotowanym leczo.