Leczo warzywne z kaszą kuskus PRZEPIS
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dietetyczne dania z kaszą kuskus, takie jak to warzywne leczo, docenią przede wszystkim wielbiciele niskokalorycznych potraw, a także wegetarianie. Polecamy prosty przepis na nietuczące leczo z kaszą kuskus, papryką, cukinią i pomidorami. Danie jest proste, smaczne i bardzo sycące!
W wersji dla mięsożernych, polecamy przygotowanie niewielkich kotletów z piersi kurczaka, zamarynowanie ich z oliwą i czosnkiem i usmażenie w panierce z jajka i bułki tartej. Doskonale komponują się z warzywnym leczo. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 4 nieduże cukinie
- 1 ząbek czosnku
- 5 pomidorów
- Kasza kuskus
- Łyżka oliwy (ewentualnie oleju)
- Bulion warzywny wegetariański
- Sól,
- Pieprz
- Oregano
- Bazylia
- Curry
- Majeranek (ewentualnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni typu wok rozgrzewamy oliwę. Cebulę przekrawamy na pół i siekamy w cienkie plasterki. Wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
- Papryki czyścimy i kroimy większe fragmenty i dorzucamy do podsmażonej cebuli. Siekamy czosnek i również dorzucamy. Solimy do smaku, aby warzywa zmiękły.
- Kiedy warzywa będą się smażyć, obieramy cukinie i kroimy w grubsze plasterki (ok. 2 cm). Pomidory parzymy i obieramy ze skóry i również kroimy w większe fragmenty. Cukinie dodajemy dopiero jak papryka będzie już na pół miękka.
- Całość, razem z dodaną cukinią nieco solimy i dodajemy przyprawy. Wszystko gotujemy około 10 – 15 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory i całość gotujemy kolejne 10 min.
- Solimy i pieprzymy do smaku. Możemy jeszcze dodać więcej przypraw.
- Przygotowanie kaszy kuskus: odmierzamy odpowiednią ilość kaszy kuskus i wsypujemy do miski lub innego naczynia. Kaszę posypujemy curry. W kubku rozpuszczamy bulion warzywny.
- Kuskus zalewamy bulionem – jeżeli bulionu jest za mało, aby zakryć kaszę dolewamy do miski gorącej wody. Całość energicznie mieszamy i przykrywamy miskę z kaszą talerzykiem, aby kasza zmiękła.
- Kiedy kuskus będzie gotowy nakładamy go na talerz i zalewamy przygotowanym leczo.