Kurki po prowansalsku: przepis

2021-03-29
Kurki po prowansalsku: przepis
Autor: Shutterstock Kurki po prowansalsku z sosem pomidorowym
łatwy
35 min
4

Kurki po prowansalsku z sosem pomidorowym to oryginalna propozycja przyrządzenia tych pysznych grzybów. Doskonale pasują do kopytek lub makaronu

SKŁADNIKI

  • 1 kg kurek,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki oliwy/oleju sojowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyścić grzyby, umyć i odsączyć.
  • W rondlu rozgrzać oliwę i smażyć na niej grzyby ok. 30 minut bez przykrycia. Dodać sól i pieprz.
  • Przecier wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i wrzucić do rondla.
  • Dusić grzyby pod przykryciem na małym ogniu, aż staną się miękkie.
  • Gotową potrawę przybrać posiekaną natką pietruszki.