Klasyczne placki ziemniaczane: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Placki ziemniaczane to klasyka nie tylko polskiej kuchni, ale także żydowskiej, niemieckiej, szwajcarskiej, ukraińskiej i białoruskiej oraz... anglosaskiej. Choć to tradycyjne danie kuchni polskiej, nie każdy zna na nie przepis. Polecamy nasz - sprawdzony i pyszny!
SKŁADNIKI
- 2 kg ziemniaków
- szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i zetrzeć (ręcznie na tarce lub w blenderze).
- W misce wymieszać starte ziemniaki z mąką i szczyptą soli.
- Rozgrzać olej na patelni. Nakładać łyżką masę ziemniaczaną i smażyć placki na rumiano z obu stron.
- Podawać ze śmietaną lub tylko posypane cukrem.