Kaszotto z warzywami: przepis na zdrowe danie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kaszotto z warzywami to danie łatwe do przygotowania, dietetyczne i bardzo zdrowe. Najeść się nim można do syta bez większych wyrzutów sumienia, bo znajdują się w nim same zdrowe składniki. I bonus - przygotowując kaszotto z warzywami brudzimy tylko jeden garnek!
Sprawdź też nasz przepis na kaszotto z grzybami!
SKŁADNIKI
- 100 g kaszy gryczanej
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 6 dużych pieczarek
- 1 por
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1 średniej wielkości cukinia
- sos sojowy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy pokrojone pieczarki i pora. Całość solimy i podsmażamy, aż odparuje woda z pieczarek.
- Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę i pietruszkę. Dodajemy do cebuli, pora i pieczarek i podsmażamy kolejne kilka minut.
- Całość zalewamy wodą, dodajemy kaszę i ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem o 3 minuty dłużej niż powinno się gotować kaszę /według przepisu na opakowaniu/.
- Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, doprawiamy sosem sojowym i dusimy kolejne 5 minut.