Kaszotto z warzywami: przepis na zdrowe danie

2021-03-29
Kaszotto z warzywami: przepis na zdrowe danie
Autor: Shutterstock Kaszotto z kaszy gryczanej to ciekawa, pożywna alternatywa dla klasycznego risotta.
łatwy
30 min
4

Kaszotto z warzywami to danie łatwe do przygotowania, dietetyczne i bardzo zdrowe. Najeść się nim można do syta bez większych wyrzutów sumienia, bo znajdują się w nim same zdrowe składniki. I bonus - przygotowując kaszotto z warzywami brudzimy tylko jeden garnek!

 Sprawdź też nasz przepis na kaszotto z grzybami!

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 por
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • sos sojowy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy pokrojone pieczarki i pora. Całość solimy i podsmażamy, aż odparuje woda z pieczarek.
  • Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę i pietruszkę. Dodajemy do cebuli, pora i pieczarek i podsmażamy kolejne kilka minut.
  • Całość zalewamy wodą, dodajemy kaszę i ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem o 3 minuty dłużej niż powinno się gotować kaszę /według przepisu na opakowaniu/.
  •  Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, doprawiamy sosem sojowym i dusimy kolejne 5 minut.