Farrotto: risotto z pszenicy farro z grzybami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Farrotto z grzybami to dobrze znane danie, ale przygotowane ze starej odmiany pszenicy płaskurki, po włosku nazywanej farro. Stąd i nazwa dania. Farrotto jest kremowe, grzybowe i po prostu pyszne. A do tego wyjątkowo zdrowe. Ziarno płaskurki zawiera gluten, który znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje. Porcja 100 g płaskurki dostarcza około 335 kcal, dużo mniej niż w powszechnie uprawianych odmianach pszenicy. Płaskurka dostarcza dużo błonnika, luteiny, alfa- i beta-karotenu i β-glukanów. Zawarte w płaskurce witaminy (głównie witamina A i witaminy z grupy B), minerały (magnez, fosfor, wapń) oraz białko poprawiają trawienie i podnoszą odporność.
SKŁADNIKI
- 25 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 230 g pszenicy farro (można zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto)
- 125 ml białego wytrawnego wina, czyli pół kieliszka
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 200 g świeżych grzybów, np. prawdziwków lub borowików
- kilka gałązek świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
- starty parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby zalać 1/2 szklanki wrzątku i zostawić na pół godziny lub więcej. Po tym czasie odsączyć grzyby, płyn zachować.
- Grzyby drobno posiekać, a wodę z moczenia grzybów dodać do bulionu warzywnego.
- W dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek i smażyć do zeszklenia. Na patelnię wsypać kaszę i mieszać drewnianą łyżką, aż stanie się nieco szklista.
- Wlać na patelnię wino, dodać posiekane suszone grzyby i listki tymianku. Wymieszać i smażyć, aż większość wina odparuje.
- Teraz dodać pierwszą chochlę bulionu, wymieszać i dusić, aż kasza wchłonie większość płynu. Wtedy dodać kolejną chochlę i znowu dusić do wchłonięcia płynu.
- Dodawać do farrotto kolejne chochle bulionu, aż do wyczerpania. Po ok. 20 min. kasza powinna wchłonąć cały bulion i być ugotowana.
- Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i dodać grzyby, oczyszczone i pokrojone na plasterki.
- Gdy farrotto wchłonie cały płyn, dodaj do niego usmażone grzyby oraz 1 łyżkę lub tyle ile lubisz startego parmezanu.
- Wszystko razem delikatnie wymieszać. Rozłożyć do naczyń, posypać listkami świeżego tymianku.