Chanukowe placuszki marchewkowo-cebulowe

2021-03-29
Chanukowe placuszki marchewkowo-cebulowe
Autor: Shutterstock Placki marchewkowe smakują wybornie na słodko i na słono
łatwy
35 min
4

Chanukowe placuszki marchewkowo-cebulowe są świetnym dodatkiem do wszelkich potraw. Sprawdzają się także jako przekąska.

Chanuka (Hanukkah), zwana też Świętem Świateł, to święto obchodzone przez Żydów na pamiątkę zwycięstwa Machabeusza nad Seleucydami w II w. p.n.e. i oczyszczenia Świątyni Jerozolimskiej. Począwszy od 25 dnia miesiąca Kislev (najczęściej wypada to w grudniu) przez 8 kolejnych dni zapala się specjalne chanukowe świece i śpiewa pieśni.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie marchewki
  • pół małej cebuli
  • łyżeczka świeżego oregano
  • 1 szklanka substytutu jajek (proszek jajeczny) lub jedno jajko
  • 1/2 łyżki pełnoziarnistej mąki (można dodać bardzo drobniutko pokruszonej i zmiażdżonej macy)
  • sól, pieprz – do smaku
  • łyżeczka oliwy
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki i cebule zetrzyj na drobnej tarce. 
  • Zmieszaj je z posiekanym oregano, jajkiem (lub proszkiem jajecznym), mąką, dopraw solą i pieprzem. 
  • Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody.
  • Podgrzej patelnię, dodaj odrobinę oliwy.
  • Nakładaj masę na patelnię łyżką, przyklepując placki, by były płaskie. 
  • Smaż aż będą ładnie zbrązowiałe – ok. 4–5 minut z każdej strony. 
  • Podawaj gorące z podgrzanym sosem pomidorowym.
  • Gotowe zimne placki możesz także podgrzać w piekarniku przed przyjściem gości. 
Redakcja
więcej