Chanukowe placuszki marchewkowo-cebulowe
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Chanukowe placuszki marchewkowo-cebulowe są świetnym dodatkiem do wszelkich potraw. Sprawdzają się także jako przekąska.
Chanuka (Hanukkah), zwana też Świętem Świateł, to święto obchodzone przez Żydów na pamiątkę zwycięstwa Machabeusza nad Seleucydami w II w. p.n.e. i oczyszczenia Świątyni Jerozolimskiej. Począwszy od 25 dnia miesiąca Kislev (najczęściej wypada to w grudniu) przez 8 kolejnych dni zapala się specjalne chanukowe świece i śpiewa pieśni.
SKŁADNIKI
- 2 średnie marchewki
- pół małej cebuli
- łyżeczka świeżego oregano
- 1 szklanka substytutu jajek (proszek jajeczny) lub jedno jajko
- 1/2 łyżki pełnoziarnistej mąki (można dodać bardzo drobniutko pokruszonej i zmiażdżonej macy)
- sól, pieprz – do smaku
- łyżeczka oliwy
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki i cebule zetrzyj na drobnej tarce.
- Zmieszaj je z posiekanym oregano, jajkiem (lub proszkiem jajecznym), mąką, dopraw solą i pieprzem.
- Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody.
- Podgrzej patelnię, dodaj odrobinę oliwy.
- Nakładaj masę na patelnię łyżką, przyklepując placki, by były płaskie.
- Smaż aż będą ładnie zbrązowiałe – ok. 4–5 minut z każdej strony.
- Podawaj gorące z podgrzanym sosem pomidorowym.
- Gotowe zimne placki możesz także podgrzać w piekarniku przed przyjściem gości.