Bigos wegetariański: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Bigos to jedno z polskich dań narodowych. Choć dodaje się do niego różne mięsa, równie pyszny może być w wersji wege. Podajemy dobry przepis na bigos wegetariański.
źródło: mat. prasowe Knorr
SKŁADNIKI
- 200 g śliwek węgierek
- 10 pieczarek
- 5 świeżych pomidorów
- bulion na włoszczyźnie, może być z kostki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 duża główka kapusty
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka kminku
- pół butelki czerwonego wina
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- pół kostki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Dodaj do kapusty kostkę bulionową, która doprawi danie, i gotuj do miękkości.
- Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek.
- Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.
- Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.
- Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje.
- Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.