Aromatyczny bakłażan smażony z kapustą pekińską

2020-09-28
Bakłażan smażony z kapustą pekińską
Autor: Shutterstock Bakłażan smażony z kapustą pekińską to danie popularne kantońskie danie
łatwy
25 min
4

Bakłażan smażony z kapustą pekińską to danie smaczne, sycące i niezwykle aromatyczne, jak większość potraw kuchni chińskiej. Przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Najlepiej warzywa smażyć w woku, jednak jeśli nie nim nie dysponujemy, jarzyny można usmażyć w na patelni lub w rondlu.

Składniki

0,5 kg niedużych bakłażanów

1 mała kapusta pekińska

1 garść fasolki szparagowej

1 czerwone chili

1 cebula

2 ząbki czosnku

grubo mielony pieprz syczuański

3 łyżki bulionu warzywnego

2 łyżki sosu hoisin

1 łyżka sosu sojowego ciemnego

1 łyżka octu winnego

0,5 pęczka bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę i czosnek obrać i posiekać, chyli poczyścić z nasion i pokroić.

Bakłażany umyć i pokroić w dość grube plastry, fasolka oczyścić i pokroić na pół, kapustę umyć i pokroić grubo.

Rozgrzać wok lub patelnię i zrumienić migdały, przełożyć do miski.

W tym samym woku rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i paprykę. Następnie dodać bakłażany i fasolę, a gdy zmiękną wrzucić kapustę.

Gdy liście kapusty zwiotczeją dodać bulion, sosy i ocet, przyprawić pieprzem. Chwilę podgrzewać, po czym zdjąć z ognia.

Potrawę przełożyć na talerze. Danie można posypać posiekanymi migdałami lub sezamem.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?