Aromatyczny bakłażan smażony z kapustą pekińską
2020-09-28
łatwy
25 min
4
Bakłażan smażony z kapustą pekińską to danie smaczne, sycące i niezwykle aromatyczne, jak większość potraw kuchni chińskiej. Przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Najlepiej warzywa smażyć w woku, jednak jeśli nie nim nie dysponujemy, jarzyny można usmażyć w na patelni lub w rondlu.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg niedużych bakłażanów
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 garść fasolki szparagowej
- 1 czerwone chili
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- grubo mielony pieprz syczuański
- 3 łyżki bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka octu winnego
- 0,5 pęczka bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać, chyli poczyścić z nasion i pokroić.
- Bakłażany umyć i pokroić w dość grube plastry, fasolka oczyścić i pokroić na pół, kapustę umyć i pokroić grubo.
- Rozgrzać wok lub patelnię i zrumienić migdały, przełożyć do miski.
- W tym samym woku rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i paprykę. Następnie dodać bakłażany i fasolę, a gdy zmiękną wrzucić kapustę.
- Gdy liście kapusty zwiotczeją dodać bulion, sosy i ocet, przyprawić pieprzem. Chwilę podgrzewać, po czym zdjąć z ognia.
- Potrawę przełożyć na talerze. Danie można posypać posiekanymi migdałami lub sezamem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?