Aromatyczny bakłażan smażony z kapustą pekińską

2020-09-28
Bakłażan smażony z kapustą pekińską
Autor: Shutterstock Bakłażan smażony z kapustą pekińską to danie popularne kantońskie danie
łatwy
25 min
4

Bakłażan smażony z kapustą pekińską to danie smaczne, sycące i niezwykle aromatyczne, jak większość potraw kuchni chińskiej. Przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Najlepiej warzywa smażyć w woku, jednak jeśli nie nim nie dysponujemy, jarzyny można usmażyć w na patelni lub w rondlu.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg niedużych bakłażanów
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 garść fasolki szparagowej
  • 1 czerwone chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • grubo mielony pieprz syczuański
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 0,5 pęczka bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać, chyli poczyścić z nasion i pokroić.
  • Bakłażany umyć i pokroić w dość grube plastry, fasolka oczyścić i pokroić na pół, kapustę umyć i pokroić grubo.
  • Rozgrzać wok lub patelnię i zrumienić migdały, przełożyć do miski.
  • W tym samym woku rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i paprykę. Następnie dodać bakłażany i fasolę, a gdy zmiękną wrzucić kapustę.
  • Gdy liście kapusty zwiotczeją dodać bulion, sosy i ocet, przyprawić pieprzem. Chwilę podgrzewać, po czym zdjąć z ognia.
  • Potrawę przełożyć na talerze. Danie można posypać posiekanymi migdałami lub sezamem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?