Aromatyczny bakłażan smażony z kapustą pekińską

2020-09-28
Bakłażan smażony z kapustą pekińską
Autor: Shutterstock Bakłażan smażony z kapustą pekińską to danie popularne kantońskie danie
łatwy
25 min
4

Bakłażan smażony z kapustą pekińską to danie smaczne, sycące i niezwykle aromatyczne, jak większość potraw kuchni chińskiej. Przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Najlepiej warzywa smażyć w woku, jednak jeśli nie nim nie dysponujemy, jarzyny można usmażyć w na patelni lub w rondlu.

Składniki

0,5 kg niedużych bakłażanów

1 mała kapusta pekińska

1 garść fasolki szparagowej

1 czerwone chili

1 cebula

2 ząbki czosnku

grubo mielony pieprz syczuański

3 łyżki bulionu warzywnego

2 łyżki sosu hoisin

1 łyżka sosu sojowego ciemnego

1 łyżka octu winnego

0,5 pęczka bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę i czosnek obrać i posiekać, chyli poczyścić z nasion i pokroić.

Bakłażany umyć i pokroić w dość grube plastry, fasolka oczyścić i pokroić na pół, kapustę umyć i pokroić grubo.

Rozgrzać wok lub patelnię i zrumienić migdały, przełożyć do miski.

W tym samym woku rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i paprykę. Następnie dodać bakłażany i fasolę, a gdy zmiękną wrzucić kapustę.

Gdy liście kapusty zwiotczeją dodać bulion, sosy i ocet, przyprawić pieprzem. Chwilę podgrzewać, po czym zdjąć z ognia.

Potrawę przełożyć na talerze. Danie można posypać posiekanymi migdałami lub sezamem.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE