Szwajcarskie SCHENKELI: karnawałowe ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu

Szwajcarskie SCHENKELI: karnawałowe ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu
Autor: Shutterstock Schenkeli mają charakterystyczne nacięcie, które podczas smażenia pęcznieje 
łatwy
45 min
4

Szwajcarskie schenkeli to tradycyjne ciasteczka przygotowywane z okazji karnawału. Smażone w głębokim tłuszczu ciasteczka są puszyste, kruche i obłędnie smaczne. Nie możesz podróżować? Nic nie szkodzi. Wybierz się w kulinarną podróż do własnej kuchni i zrób ciasteczka rodem ze Szwajcarii!

SKŁADNIKI

  • 4 jajka, 200 g łącznie bez skorupek
  • 275 g cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową lub 1/2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 800 g mąki
  • 2 łyżeczki (10 g) proszku do pieczenia
  • 500 ml oleju do smażeniu w głębokim tłuszczu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dobrze wymieszaj jajka z cukrem, solą i mlekiem.
  • Rozpuść masło i dodaj do mieszaniny. Dodaj również skórkę cytryny.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami do masy jajecznej. Mieszaj, a następnie zagnieść dość gęste ciasto, przypominające teksturą ciasto kruche.
  • Ciasto owiń folią spożywcza i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • Z ciasta uformuj 2 wałki, każdy pokrój na około 20 równych kawałków, z każdego kawałka uformuj wałeczek grubości palca i długości 5-6 cm.
  • Każdy wałeczek natnij wzdłuż, tak jak to pokazano na zdjęciu powyżej.
  • Rozgrzej tłuszcz. Jeśli wokół drewnianej łyżki zanurzonej w oleju tworzą się pieniste bąbelki, to olej jest odpowiednio rozgrzany.
  • Ciasteczka smaż partiami, pamiętając, że urosną w trakcie smażenia. Smaż do zrumienienia z każdej strony.
  • Usmażone ciasteczka odłów łyżką cedzakową i przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej