Scones: przepis na angielskie ciastka do herbaty
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Angielskie ciasteczka scones najsmaczniejsze są z herbatą. Podawaj je ciepłe z masłem, konfiturą lub śmietaną. Sprawdź, jak zrobić scones! Proponujemy łatwy przepis.
SKŁADNIKI
- szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka cukru
- łyżka zimnego masła
- jajko połączone z mlekiem (by uzyskać 1/2 szklanki płynu)
- 5 dag rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, posiekaj z masłem.
- Dodaj rodzynki, wlej mleko z jajkiem, zostawiając trochę płynu do posmarowania ciastek.
- Zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj nieco mleka lub podsyp mąką.
- Rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm. Foremką (szklanką) wytnij krążki.
- Ułóż na wyłożonej papierem blasze. Posmaruj resztą płynu.
- Piecz w temp. 220°C ok. 10 minut na złoty kolor.