Kapitalny przepis na ciasteczka z borówką amerykańską. Palce lizać!

Kapitalny przepis na ciasteczka z borówką amerykańską. Palce lizać!
Autor: Shutterstock.com Ciasteczka z borówką amerykańską
łatwy
20 min
4

Ciastka z borówką amerykańską to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Te rozpływające się w ustach ciasteczka bardzo łatwo przygotować. Najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka. Idealne na pocieszenie i rozpieszczenie waszego wewnętrznego dziecka! 

Nie jest wielką fanką wypieków. Uważam, że cukiernictwo to zawód mistrzowski i inni robią to lepiej ode mnie. Mam jednak w repertuarze kilka sprawdzonych przepisów na proste domowe wypieki. Takie po które nie warto wychodzić z domu. Można je upiec w weekend lub dni wolne od pracy. Pieczenie ciasteczek to najczęściej wspólnie spędzony czas z moimi dziećmi. Uwielbiam te chwile, gdy razem mieszamy, porcjujemy i pieczemy. 

Niezbędne składniki do ciasteczek z borówkami amerykańskimi

Oczywiście potrzebujesz borówek amerykańskich lub jagód leśnych lub innych owoców jagodowych. Piekłam już z różnymi dodatkami owocowymi: truskawkami, malinami, porzeczkami. Pozostałe składniki na pewno masz w domu: mąką, jajka, masło, proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Dzięki dwóm ostatnim składnikom ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. 

Kilka uwag, jak upiec ciasteczka z borówką amerykańska:

  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • czekoladę należy posiekać na kawałki wielkości owoców borówki lub mniejsze
  • suche składniki wymieszaj oddzielnie
  • zacznij od utarcia masła i cukru na puszystą, jasną masę
  • dodaj do masy jajka i dobrze zmiksuj
  • mąkę i proszek do pieczenia dodawaj porcjami, dobrze miksując, ale nie przesadzaj z ucieraniem mąki
  • na koniec dodaj owoce i czekoladę; wmieszaj delikatnie za pomocą łyżki
  • na blachę do pieczenia nakładaj po dużej łyżce masy na jedno ciastko
  • zachowaj odstępy między porcjami ciasta; podczas pieczenia ciasteczka się rozleją i mogą się skleić
  • piecz w rozgrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia brzegów

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka świeżych borówek amerykańskich
  • 1½ tabliczki białej czekolady, pokrojonej na małe kawałki lub 150 g chipsów czekoladowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem; odstaw na bok.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia; odłóż na bok.
  • W średniej wielkości misce utrzyj masło z dwoma rodzajami cukru. Mikserem elektryczny miksuj masę przez 3 minuty do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji.
  • Dodaj jajka pojedynczo do masy maślanej. Mieszaj do połączenia.
  • Dodaj ekstrakt waniliowy do mieszanki masła; ucieraj jeszcze ​​2 minuty więcej.
  • Do masy powoli dodaj suche i mieszaj do połączenia.
  • Dodaj borówki i kawałki białej czekolady. Delikatnie zamieszaj łyżką.
  • Za pomocą łyżki rozłóż masę na blasze do pieczenia. 
  • Piecz przez 9-10 minut lub do momentu, gdy brzegi się lekko zarumienią.
  • Wyjmij z piekarnika i pozwól ciastkom ostygnąć. Podaj ciasteczka ze szklanką mleka lub kakao.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej