Kapitalny przepis na ciasteczka z borówką amerykańską. Palce lizać!

Ciastka z borówką amerykańską to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Te rozpływające się w ustach ciasteczka bardzo łatwo przygotować. Najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka. Idealne na pocieszenie i rozpieszczenie waszego wewnętrznego dziecka!
Nie jest wielką fanką wypieków. Uważam, że cukiernictwo to zawód mistrzowski i inni robią to lepiej ode mnie. Mam jednak w repertuarze kilka sprawdzonych przepisów na proste domowe wypieki. Takie po które nie warto wychodzić z domu. Można je upiec w weekend lub dni wolne od pracy. Pieczenie ciasteczek to najczęściej wspólnie spędzony czas z moimi dziećmi. Uwielbiam te chwile, gdy razem mieszamy, porcjujemy i pieczemy.
Niezbędne składniki do ciasteczek z borówkami amerykańskimi
Oczywiście potrzebujesz borówek amerykańskich lub jagód leśnych lub innych owoców jagodowych. Piekłam już z różnymi dodatkami owocowymi: truskawkami, malinami, porzeczkami. Pozostałe składniki na pewno masz w domu: mąką, jajka, masło, proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Dzięki dwóm ostatnim składnikom ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach.
Kilka uwag, jak upiec ciasteczka z borówką amerykańska:
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- czekoladę należy posiekać na kawałki wielkości owoców borówki lub mniejsze
- suche składniki wymieszaj oddzielnie
- zacznij od utarcia masła i cukru na puszystą, jasną masę
- dodaj do masy jajka i dobrze zmiksuj
- mąkę i proszek do pieczenia dodawaj porcjami, dobrze miksując, ale nie przesadzaj z ucieraniem mąki
- na koniec dodaj owoce i czekoladę; wmieszaj delikatnie za pomocą łyżki
- na blachę do pieczenia nakładaj po dużej łyżce masy na jedno ciastko
- zachowaj odstępy między porcjami ciasta; podczas pieczenia ciasteczka się rozleją i mogą się skleić
- piecz w rozgrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia brzegów
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka świeżych borówek amerykańskich
- 1½ tabliczki białej czekolady, pokrojonej na małe kawałki lub 150 g chipsów czekoladowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem; odstaw na bok.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia; odłóż na bok.
- W średniej wielkości misce utrzyj masło z dwoma rodzajami cukru. Mikserem elektryczny miksuj masę przez 3 minuty do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji.
- Dodaj jajka pojedynczo do masy maślanej. Mieszaj do połączenia.
- Dodaj ekstrakt waniliowy do mieszanki masła; ucieraj jeszcze 2 minuty więcej.
- Do masy powoli dodaj suche i mieszaj do połączenia.
- Dodaj borówki i kawałki białej czekolady. Delikatnie zamieszaj łyżką.
- Za pomocą łyżki rozłóż masę na blasze do pieczenia.
- Piecz przez 9-10 minut lub do momentu, gdy brzegi się lekko zarumienią.
- Wyjmij z piekarnika i pozwól ciastkom ostygnąć. Podaj ciasteczka ze szklanką mleka lub kakao.