Ciasteczka Alfajores. Jedno wystarczy, by rozpłynąć się w przyjemności
2023-02-01

łatwy
40 min
20
Alfajores to przysmak z Ameryki Południowej. Ich sekretem jest ciasto - lekkie, delikatne i jedwabiste. Dzięki dużej zawartości skrobi niemalże rozpływają się na języku. Dwa delikatne krążki łączy masa kajmakowa, która w wierzchu przykrywają wórki kokosowe. To nawet brzmi smacznie.
Alfajores to tradycyjne ciasteczka z Ameryki Południowej, zwłaszcza z Argentyny i Peru. Składają się z dwóch kruchych ciastek, które są nadziewane dżemem lub kremem dulce de leche (nas w tej roli świetnie sprawdza się kajmak , czyli masa krówkowa) i posypane kakao. Alfajores są uważane za jedne z najsmaczniejszych ciastek w południowej Ameryce i są popularne w całym regionie.
SKŁADNIKI
- 3/4 kostki masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 całe jajo i 2 żółtka
- 1 łyżka koniaku
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki skrobi kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3-4 krople esencji waniliowej
- skórka z połowy cytryny
- 1 puszka kajmaku
- wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem, aż mas będzie jasna, lekka i puszysta.
- Dodać jajko i żółtka i mieszać do połączenia składników.
- Do masy dodać koniak, wanilię i skórkę otartą z cytryny, wymieszać.
- Mąkę przesiać, dodać sodę, sól i skrobię kukurydzianą, wymieszać.
- Suche składniki dodawać do masy partiami, dokładnie miksując.
- W cieście nie powinno być żadnych grudek, powinno być ono idealnie gładkie, delikatne i jedwabiste. Nie powinno być lepkie.
- Ciasto zwinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 st.C.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm.
- Z placka wycinać kieliszkiem lub niewielka literatka kółeczka.
- Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.
- Wyjąć ciasteczka z piekarnika i wystudzić na kratce.
- Wystudzone ciasteczka przełożyć kajmakiem i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko