Ciasteczka Alfajores. Jedno wystarczy, by rozpłynąć się w przyjemności

2023-02-01
Alfajores
Autor: Shutterstock Alfajores to rozpływające się w ustach ciasteczka rodem z Ameryki Południowej.
łatwy
40 min
20

Alfajores to przysmak z Ameryki Południowej. Ich sekretem jest ciasto - lekkie, delikatne i jedwabiste. Dzięki dużej zawartości skrobi niemalże rozpływają się na języku. Dwa delikatne krążki łączy masa kajmakowa, która w wierzchu przykrywają wórki kokosowe. To nawet brzmi smacznie.

Alfajores to tradycyjne ciasteczka z Ameryki Południowej, zwłaszcza z Argentyny i Peru. Składają się z dwóch kruchych ciastek, które są nadziewane dżemem lub kremem dulce de leche (nas w tej roli świetnie sprawdza się kajmak , czyli masa krówkowa) i posypane kakao. Alfajores są uważane za jedne z najsmaczniejszych ciastek w południowej Ameryce i są popularne w całym regionie.

SKŁADNIKI

  • 3/4 kostki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 całe jajo i 2 żółtka
  • 1 łyżka koniaku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3-4 krople esencji waniliowej
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 puszka kajmaku
  • wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem, aż mas będzie jasna, lekka i puszysta.
  • Dodać jajko i żółtka i mieszać do połączenia składników.
  • Do masy dodać koniak, wanilię i skórkę otartą z cytryny, wymieszać.
  • Mąkę przesiać, dodać sodę, sól i skrobię kukurydzianą, wymieszać.
  • Suche składniki dodawać do masy partiami, dokładnie miksując.
  • W cieście nie powinno być żadnych grudek, powinno być ono idealnie gładkie, delikatne i jedwabiste. Nie powinno być lepkie.
  • Ciasto zwinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 st.C.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm.
  • Z placka wycinać kieliszkiem lub niewielka literatka kółeczka.
  • Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.
  • Wyjąć ciasteczka z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Wystudzone ciasteczka przełożyć kajmakiem i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko