Błyskawiczne pączki angielskie – szybki i prosty przepis [GALERIA]

2021-03-29
Anna Ptaszyńska
Błyskawiczne pączki angielskie – szybki i prosty przepis
Autor: Shutterstock Angielskie pączki przygotowuje się błyskawicznie, bo  z ciasta z proszkiem do pieczenia, a nie drożdżowego.
łatwy
45 min
4

Błyskawiczne pączki angielskie to propozycja dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie smakołyków. Jak je zrobić? Odpowiedź w naszym przepisie.

Pączki włoskie z nadzieniem migdałowym [SPRAWDZONY PRZEPIS – KLIKNIJ!]

ZOBACZ TAKŻE GALERIĘ ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI!

SKŁADNIKI

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twarożek włóż do miski, dodaj żółtka, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, śmietanę i wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito.
  • 1,5 szklanki mąki z proszkiem dodaj do masy twarożkowej, wymieszaj, wyłóż na stolnicę. Podsypując pozostałą mąką, zagnieć ciasto.
  • Ciasto podziel na porcje, z każdej uformuj wałek o średnicy 3-4 cm, pokrój je na talarki grubości 3 cm, utocz z nich pączki wielkości orzecha włoskiego.
  • W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wkładaj pączki porcjami na rozgrzany tłuszcz (niezbyt gęsto, bo ciastka będą rosły w trakcie smażenia). Smaż ok. 4 minut, odwróć i dosmaż z drugiej strony.
  • Pączki wyłóż na papierowy kuchenny ręcznik, by obciekły z tłuszczu. Przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. Najlepsze są na ciepło.
Anna Ptaszyńska