Błyskawiczne pączki angielskie – szybki i prosty przepis [GALERIA]

2021-02-08
Anna Ptaszyńska
Błyskawiczne pączki angielskie – szybki i prosty przepis
Autor: Shutterstock Angielskie pączki przygotowuje się błyskawicznie, bo  z ciasta z proszkiem do pieczenia, a nie drożdżowego.
łatwy
45 min
4

Błyskawiczne pączki angielskie to propozycja dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie smakołyków. Jak je zrobić? Odpowiedź w naszym przepisie.

Składniki

1 i 3/4 szklanki mąki

250 g serka homogenizowanego

2 żółtka

2 łyżki śmietany

1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

torebka cukru waniliowego

łyżeczka skórki startej z cytryny

1 i 1/2 szklanki oleju do smażenia

cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Twarożek włóż do miski, dodaj żółtka, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, śmietanę i wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito.

1,5 szklanki mąki z proszkiem dodaj do masy twarożkowej, wymieszaj, wyłóż na stolnicę. Podsypując pozostałą mąką, zagnieć ciasto.

Ciasto podziel na porcje, z każdej uformuj wałek o średnicy 3-4 cm, pokrój je na talarki grubości 3 cm, utocz z nich pączki wielkości orzecha włoskiego.

W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wkładaj pączki porcjami na rozgrzany tłuszcz (niezbyt gęsto, bo ciastka będą rosły w trakcie smażenia). Smaż ok. 4 minut, odwróć i dosmaż z drugiej strony.

Pączki wyłóż na papierowy kuchenny ręcznik, by obciekły z tłuszczu. Przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. Najlepsze są na ciepło.

Pączki włoskie z nadzieniem migdałowym [SPRAWDZONY PRZEPIS – KLIKNIJ!]

ZOBACZ TAKŻE GALERIĘ ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI!