Błyskawiczne pączki angielskie – szybki i prosty przepis [GALERIA]
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Błyskawiczne pączki angielskie to propozycja dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie smakołyków. Jak je zrobić? Odpowiedź w naszym przepisie.
Pączki włoskie z nadzieniem migdałowym [SPRAWDZONY PRZEPIS – KLIKNIJ!]
ZOBACZ TAKŻE GALERIĘ ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI!
SKŁADNIKI
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 250 g serka homogenizowanego
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 1 i 1/2 szklanki oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twarożek włóż do miski, dodaj żółtka, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, śmietanę i wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito.
- 1,5 szklanki mąki z proszkiem dodaj do masy twarożkowej, wymieszaj, wyłóż na stolnicę. Podsypując pozostałą mąką, zagnieć ciasto.
- Ciasto podziel na porcje, z każdej uformuj wałek o średnicy 3-4 cm, pokrój je na talarki grubości 3 cm, utocz z nich pączki wielkości orzecha włoskiego.
- W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wkładaj pączki porcjami na rozgrzany tłuszcz (niezbyt gęsto, bo ciastka będą rosły w trakcie smażenia). Smaż ok. 4 minut, odwróć i dosmaż z drugiej strony.
- Pączki wyłóż na papierowy kuchenny ręcznik, by obciekły z tłuszczu. Przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. Najlepsze są na ciepło.