Bananowo-cynamonowe gwiazdki: przepis na ciasteczka bez glutenu, jajek i cukru
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Bananowo-cynamonowe gwiazdki to ciasteczka, którą swą słodycz zawdzięczają naturalnym cukrom zawartym w bananie i daktylach. Dodatkowo te dwa składniki to także porcja błonnika w który bogate są i banany, i daktyle. Oto przepis na ciasteczka bez glutenu, bez jajek i bez dodatku cukru rafinowanego. Zdrowsza wersja świątecznych łakoci dla każdego!
Macie apetyty na więcej ciasteczek? Oto kilka sprytnych przepisów na zdrowsze wersje tradycyjnych przysmaków:
Bezglutenowe ciasteczka świąteczne
Ciasteczka owsiane z rodzynkami: łatwy przepis bez mąki
Bakaliowe ciasteczka z rumem - pyszne i bez pieczenia
Bezglutenowe ciasteczka świąteczne według przepisu Reni Jusis [WIDEO]
Najprostsze ciastka sezamowe - zdrowe ciasteczka bez pieczenia
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe banany
- 5 daktyli bez pestek
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub otrąb z babki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banany razem z daktylami zmiksuj w blenderze.
- Dodaj mąkę, olej i proszek do pieczenia lub otręby z babki, które spulchniają ciasto jako proszek i są zdrowsze. Dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Matę silikonową posmaruj olejem, rozwałkuj ciasto na grubość 3-5 mm, wytnij foremką ciasteczka. Oprósz sproszkowanym cynamonem.
- Przełóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
- Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do całkowitego upieczenia. Gotowe!
Dlaczego warto jeść daktyle?