Bananowo-cynamonowe gwiazdki: przepis na ciasteczka bez glutenu, jajek i cukru

Bananowo-cynamonowe gwiazdki: przepis na ciasteczka bez glutenu i bez cukru
Autor: Shutterstock Pyszne ciasteczka bananowo-cynamonowe bez glutenu, jajek i cukru rafinowanego
łatwy
30 min
4

Bananowo-cynamonowe gwiazdki to ciasteczka, którą swą słodycz zawdzięczają naturalnym cukrom zawartym w bananie i daktylach. Dodatkowo te dwa składniki to także porcja błonnika w który bogate są i banany, i daktyle. Oto przepis na ciasteczka bez glutenu, bez jajek i bez dodatku cukru rafinowanego. Zdrowsza wersja świątecznych łakoci dla każdego!

Macie apetyty na więcej ciasteczek? Oto kilka sprytnych przepisów na zdrowsze wersje tradycyjnych przysmaków:

Bezglutenowe ciasteczka świąteczne

Ciasteczka owsiane z rodzynkami: łatwy przepis bez mąki

Bakaliowe ciasteczka z rumem - pyszne i bez pieczenia

Bezglutenowe ciasteczka świąteczne według przepisu Reni Jusis [WIDEO]

Najprostsze ciastka sezamowe - zdrowe ciasteczka bez pieczenia

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe banany
  • 5 daktyli bez pestek
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub otrąb z babki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banany razem z daktylami zmiksuj w blenderze.
  • Dodaj mąkę, olej i proszek do pieczenia lub otręby z babki, które spulchniają ciasto jako proszek i są zdrowsze. Dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  • Matę silikonową posmaruj olejem, rozwałkuj ciasto na grubość 3-5 mm, wytnij foremką ciasteczka. Oprósz sproszkowanym cynamonem. 
  • Przełóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
  • Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do całkowitego upieczenia. Gotowe!
Dlaczego warto jeść daktyle?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej