Tort truskawkowo-śmietanowy [na komunię i nie tylko]
2021-03-29
średni
60 min
4
Ten tort jest wyjątkowo łatwy i mało pracochłonny w przygotowaniu, gdyż robimy go z gotowych blatów tortowych. Doskonale się nadaje na Pierwszą Komunię, gdyż dzieci uwielbiają truskawki. Ma też wyjątkowo elegancki wygląd. Tort truskawkowo-śmietanowy uświetni każdą rodzinną uroczystość.
SKŁADNIKI
- 3 blaty biszkoptowe do tortu
- 400 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 kg truskawek
- 100 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę.
- Dodaj cukier puder i serek mascarpone i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Najlepiej masę wymieszać łyżką drewnianą, żeby masa się nie zważyła.
- Jeden z trzech blatów wyłóż na paterę. Wyłóż na blat 1/3 masy śmietankowej a na nią równo część truskawek przekrojonych na pół.
- Na wierzch połóż kolejny blat i tak samo nałóż kolejną warstwę masy śmietankowej i truskawki.
- Na górę wyłóż ostatni blat, boki i górę wysmaruj resztą kremu śmietankowego. Boki ozdób płatkami migdałów a górę płatkami i truskawkami. Tort najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce.