Tort orzechowy: przepis idealny na komunię i uroczyste przyjęcie
2021-03-29
średni
90 min
4
Tort orzechowy łączy wszystko, co najlepsze: czekoladę, orzechy, masę cukrowo-jajeczną. Wyróżnia się prostym przepisem i świetnym smakiem. Możesz zaserwować go po codziennym obiedzie lub podczas ważnej uroczystości rodzinnej, na przykład komunii dziecka.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 10 łyżek mąki
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek zmielonych orzechów włoskich
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- krem:
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag orzechów włoskich
- 25 dag masła
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 4 dag czekolady
- do dekoracji:
- połówki orzechów włoskich
- biała czekolada
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubij z cukrem. Delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami.
- Przełóż ciasto do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz około 50 minut. Zanim wyjmiesz z piekarnika, zrób test - wsuń w ciasto drewniany patyczek (jeśli nie przyklei się do niego ciasto, to znak, że placek jest upieczony).
- Przygotuj krem: jajka ubij na parze z dwiema łyżkami cukru. Pod koniec ubijania dodaj pokruszoną czekoladę i orzechy sparzone mlekiem.
- Masło utrzyj w cukrem pudrem, połącz z masą jajeczno-orzechową.
- Wystudzone ciasto przetnij poziomo na pół. Przełóż częścią kremu, resztą posmaruj wierzch i boki tortu.
- Ułóż na torcie połówki orzechów włoskich. Stop białą czekoladę, "strużkami" udekoruj ciasto.