Tort makowy z kremem cytrynowym: sprawdzony przepis na Wielkanoc

Tort makowy z kremem cytrynowym: sprawdzony przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Tort makowy z cytrynowym kremem twarożkowym i świąteczną dekoracją wielkanocną
średni
60 min
4

Tort makowy z kremem cytrynowym to idealne ciasto świąteczne. Wiem, jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych wypieków, wielkanocnych bab i mazurków. Czasem jednak warto wypróbować coś nowego. Szczególnie, jeśli w świąteczny czas przypadają ważne wydarzenia rodzinne, urodziny, chrzest lub rocznica ślubu. Oto sprawdzony przepis na efektowny tort makowy z pysznym kremem twarożkowym nie tylko na Wielkanoc!

ZOBACZ WIDEO, co podać na wielkanocny stół:

ZOBACZ WIDEO, jak zrobić lukier proteinowy, tajną broń cukierników:

Składniki

Na makowy biszkopt:

3 szklanki (336 g)mąki tortowej 

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki skórki z cytryny, ilość starta z około 3 - 4 cytryn

250 g masła o temperaturze pokojowej

2 szklanki cukru pudru

4 jajka

3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3/4 szklanki mleka 3,2%

1/4 szklanki soku z cytryny

3 łyżki maku

1/4 łyżeczki soli

Na cytrynowy krem serowy:

350 g serka śmietankowego lub sera trzykrotnie mielonego na sernik

350 g masła, lekko zmiękczonego, ale wciąż zimnego

4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka skórki z cytryny

2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

czekoladowe jajeczka

żelowe cukierki

żółta posypka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od przygotowania makowego biszkoptu do świątecznego tortu:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą formę lub tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Dno formy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Boki wyłóż odpowiedniej szerokości paskiem papieru.

W misce wymieszaj razem 3 szklanki mąki tortowej, proszek do pieczenia i sól. Dodaj skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj. Odstaw na bok.

W małej misce połącz mleko i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw, aby mleko się zsiadło. Jest to podobne do przygotowywania domowej roboty maślanki.

W drugiej misce za pomocą miksera utrzyj masło i cukier na średniej prędkości. Ubijaj do uzyskania jasnej i puszystej masy przez około 3 minuty. Zeskrob boki miski i ubijaj jeszcze 20 sekund.

Miksując na niskich obrotach dodawaj po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze wymieszaj masę.

Dodaj ekstrakt z wanilii. Wymieszaj do połączenia.

Dodaj mąkę w trzech partiach, naprzemiennie z mlekiem, zaczynając i kończąc na mieszance mącznej. Mieszaj na niskich obrotach tylko do połączenia.

Dodaj mak i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste i puszyste.

Przelej ciasto do formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180C, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.

Pozostaw do ostygnięcia w tortownicy na 10 do 15 minut. Następnie wyjmij na ruszt. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Pora na cytrynowy krem twarożkowy: Za pomocą miksera utrzyj masło i twarożek na gładką masę.

Dodaj wanilię, skórkę z cytryny i sok. Mieszaj do połączenia.

Stopniowo dodawaj cukier puder, dostosowując jego ilość, aż do uzyskania pożądanej słodyczy. Zeskrob boki miski. Ubijaj dalej na średniej prędkości, aż krem będzie gładki i lekko puszysty. Nie należy przesadzać z ubijaniem. W wyniku nadmiernego mieszania krem stanie się bardziej płynny, ponieważ masło i ser śmietankowy będą zbyt ciepłe i miękkie.

Złóż świąteczny tort: Ciasto przekrój poziomo na 4 krążki. Umieść jedną warstwę ciasta na talerzu do serwowania lub podstawce i nałóż około jednej szklanki cytrynowego kremu twarożkowego. Powtórz to samo z drugą warstwą ciasta i kolejnymi warstwami. Pozostałym kremem pokryj boki i wierzch tortu.

Wielkanocny tort makowy udekoruj czekoladowymi jajeczkami, żelowymi cukierkami i żółtą posypką.

Przechowuj w lodówce. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia”" (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej