Tort makowy z kremem cytrynowym: sprawdzony przepis na Wielkanoc

Tort makowy z kremem cytrynowym: sprawdzony przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Tort makowy z cytrynowym kremem twarożkowym i świąteczną dekoracją wielkanocną
średni
60 min
4

Tort makowy z kremem cytrynowym to idealne ciasto świąteczne. Wiem, jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych wypieków, wielkanocnych bab i mazurków. Czasem jednak warto wypróbować coś nowego. Szczególnie, jeśli w świąteczny czas przypadają ważne wydarzenia rodzinne, urodziny, chrzest lub rocznica ślubu. Oto sprawdzony przepis na efektowny tort makowy z pysznym kremem twarożkowym nie tylko na Wielkanoc!

ZOBACZ WIDEO, co podać na wielkanocny stół:

ZOBACZ WIDEO, jak zrobić lukier proteinowy, tajną broń cukierników:

SKŁADNIKI

  • Na makowy biszkopt:
  • 3 szklanki (336 g)mąki tortowej 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki skórki z cytryny, ilość starta z około 3 - 4 cytryn
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki maku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Na cytrynowy krem serowy:
  • 350 g serka śmietankowego lub sera trzykrotnie mielonego na sernik
  • 350 g masła, lekko zmiękczonego, ale wciąż zimnego
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Do dekoracji:
  • czekoladowe jajeczka
  • żelowe cukierki
  • żółta posypka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania makowego biszkoptu do świątecznego tortu:
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą formę lub tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Dno formy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Boki wyłóż odpowiedniej szerokości paskiem papieru.
  • W misce wymieszaj razem 3 szklanki mąki tortowej, proszek do pieczenia i sól. Dodaj skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj. Odstaw na bok.
  • W małej misce połącz mleko i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw, aby mleko się zsiadło. Jest to podobne do przygotowywania domowej roboty maślanki.
  • W drugiej misce za pomocą miksera utrzyj masło i cukier na średniej prędkości. Ubijaj do uzyskania jasnej i puszystej masy przez około 3 minuty. Zeskrob boki miski i ubijaj jeszcze 20 sekund.
  • Miksując na niskich obrotach dodawaj po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze wymieszaj masę.
  • Dodaj ekstrakt z wanilii. Wymieszaj do połączenia.
  • Dodaj mąkę w trzech partiach, naprzemiennie z mlekiem, zaczynając i kończąc na mieszance mącznej. Mieszaj na niskich obrotach tylko do połączenia.
  • Dodaj mak i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste i puszyste.
  • Przelej ciasto do formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180C, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
  • Pozostaw do ostygnięcia w tortownicy na 10 do 15 minut. Następnie wyjmij na ruszt. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Pora na cytrynowy krem twarożkowy: Za pomocą miksera utrzyj masło i twarożek na gładką masę.
  • Dodaj wanilię, skórkę z cytryny i sok. Mieszaj do połączenia.
  • Stopniowo dodawaj cukier puder, dostosowując jego ilość, aż do uzyskania pożądanej słodyczy. Zeskrob boki miski. Ubijaj dalej na średniej prędkości, aż krem będzie gładki i lekko puszysty. Nie należy przesadzać z ubijaniem. W wyniku nadmiernego mieszania krem stanie się bardziej płynny, ponieważ masło i ser śmietankowy będą zbyt ciepłe i miękkie.
  • Złóż świąteczny tort: Ciasto przekrój poziomo na 4 krążki. Umieść jedną warstwę ciasta na talerzu do serwowania lub podstawce i nałóż około jednej szklanki cytrynowego kremu twarożkowego. Powtórz to samo z drugą warstwą ciasta i kolejnymi warstwami. Pozostałym kremem pokryj boki i wierzch tortu.
  • Wielkanocny tort makowy udekoruj czekoladowymi jajeczkami, żelowymi cukierkami i żółtą posypką.
  • Przechowuj w lodówce. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej