Tort makowo-budyniowy
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Tort makowo-budyniowy to doskonała alternatywa dla zwykłego makowca. Jak przyrządzić to pyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole? Podajemy przepis.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1/5 kostki do pieczenia Kasia (50 g)
- 2/3 szklanki cukru (160 g)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki (130 g)
- 1 szklanka suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 1 kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak(250 g)
- 3 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem (każdy na 500 ml mleka)
- 1 l mleka
- Wierzch:
- 75 g płatków migdałowych Bakalland
- 2 pomarańcze
- 2 czerwone grejpfruty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kasię rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem.
- Do ubitych białek dodaj, mieszając mikserem na wolnych obrotach, po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj. Do formy włóż ciasto i piecz w 170 stopni C około 30 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na 3 krążki.
- Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Połowę mleka zagotuj razem ze skórką pomarańczową, w reszcie mleka rozprowadź proszek budyniowy. Rozprowadzony proszek wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wystudź.
- Miękką Kasię ubij mikserem. Ciągle ubijając, dodawaj po łyżce wystudzony budyń.
- Jeden krążek ciasta ułóż w tortownicy i posmaruj 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj drugim krążkiem ciasta i znów posmaruj częścią kremu. Tak samo postąp z trzecim krążkiem i resztą kremu. Tort odstaw do lodówki.
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Pomarańcze i grejpfruty wydrąż9090. Schłodzony tort posyp płatkami migdałowymi i udekoruj cząstkami cytrusów.