TORT CZEKOLADOWY ze śmietanką rumową: przepis
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Tort czekoladowy ze śmietanką rumową to przepis jest bardzo prosty. Wymaga jednak starannego wykonania i cierpliwości. Gdy raz nam się uda - stanie się naszym ulubionym deserem!
SKŁADNIKI
- 3/4 l śmietanki kremówki
- cukier waniliowy
- 250 g cukru
- 60 ml brązowego rumu
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4-5 łyżeczek galaretki z czarnych porzeczek
- biszkopt z dodatkiem 50 g ciemnego kakao (według przepisu na tradycyjny biszkopt)
- czekolada deserowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biszkopt przyrządzamy identycznie jak tradycyjny. Kakao dodajemy do masy jajecznej razem z przesiewaną mąką.
- Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na trzy krążki.
- Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, następnie lekko podgrzewamy i rozpuszczamy, po czym dodajemy rum.
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i łączymy z żelatyną.
- Dwa krążki ciasta smarujemy lekko podgrzaną galaretką porzeczkową i 3/4 kremu z bitej śmietany.
- Składamy nakrywając trzecim krążkiem. Resztą kremu śmietanowego posmarować wierzch.
- Wsadzić tort do schłodzenia na 2 godziny.
- Przed podaniem posypać startą czekoladą.