Tort bezowy z kremem czekoladowym i orzechami - przepis na komunię lub urodziny
2021-03-29
trudny
120 min
4
Tort bezowy z kremem czekoladowym i orzechami to eleganckie połączenie idealne na elegancki obiad. Klasyczne połączenie: czekolada i orzechy laskowe. Jeśli dodamy do tego kruchą bezę to zachwyt w oczach gości będzie niezastąpiony. Pyszny tort bezowy oczaruje wszystkich.
SKŁADNIKI
- 6 białek jaj
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Cały czas ubijając dodaj partiami cukier, skrobię ziemniaczaną i zmielone orzechy laskowe.
- Formy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na każdej narysuj dwa okręgi (średnica 20 cm), powinny łącznie wyjść cztery.
- Masę podziel na cztery części i wyłóż na obrysowane okręgi. Piecz 45 minut w temperaturze 140s stopni. Gotowe bezy wystudź.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i dalej lekko ubijaj. Dodawaj stopniowo serek mascarpone mieszając masę drewnianą łyżką. Zobacz czy nie zostały grudki. Dodaj esencję waniliową i startą czekoladę.
- Masę podziel na cztery części smarując każdy z blatów bezowych.
- Złóż tort zaczynając od bezy i kończąc na kremie. Wierzch tortu udekoruj zmielonymi orzechami i wiórkami czekoladowymi.
- Włóż tort na 3 godziny do lodówki.