Tort bezowy z borówkami amerykańskimi i granatem
2021-03-29
średni
40 min
4
Tort bezowy to jeden z najbardziej efektownych deserów. Tym razem proponujemy przygotowanie go z użyciem borówek amerykańskich i granatu. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- BEZA:
- 1/2 szklanki białek
- 200 g cukru
- KREM:
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietany 36%
- 45 ml spirytusu
- kilka kropel aromatu waniliowego
- borówki amerykańskie
- ziarenka granatu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając po trochu cukier.
- Pieczemy w tortownicy dwa krążki o średnicy 20 cm (ok. 1 godziny w piekarniku w temperaturze 145°C).
- W tym czasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy z cukrem. Ubijamy mikserem śmietanę i delikatnie mieszamy ją z serkiem. Puszystą masą (2/3 całości) przekładamy krążki bezowe i posypujemy owocami.
- Na wierzchu układamy pozostałe owoce.
- Gotowy tort wstawiamy do lodówki i schładzamy przez godzinę.