To najlepsze ciasto ze śliwkami. Przepis z PRL-u jeszcze nigdy mnie nie zawiódł

ciasto ze śliwkami z PRL-u
Autor: Shutterstock To ciasto ze śliwkami jest doskonałe. Z tym przepis z PRL-u zawsze wychodzi.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Przepisy na słodkie wypieki pochodzące z czasów PRL-u mają wiele zalet. Robi się je szybko i z prostych składników. Właśnie takie jest to obłędne ciasto ze śliwkami, na które przepis narodził się w szarej rzeczywistości w epoce Polski Ludowej. Zobaczcie, jak je zrobić i przekonajcie się, że ciasto ze śliwkami z PRL-u zawsze się udaje.

Co można zrobić ze śliwkami?

Jeżeli macie nadmiar śliwek i nie wiecie, jak je wykorzystać, warto wybrać ten przepis. Ciasto z dodatkiem tych sezonowych owoców jest pyszne, wychodzi za pierwszym razem i smakuje każdemu.

Aby upiec ciasto ze śliwkami z czasów PRL-u, potrzebne są proste i łatwo dostępne składniki. Na liście niezbędnych produktów znalazła się mąka pszenna, jajka, olej, cukier biały i wanilinowy, mleko oraz proszek do pieczenia. Tajnym składnikiem jest kisiel w proszku, który sprawia, że ciasto ma apetyczny kolor. Zwieńczeniem są pokrojone na połówki śliwki.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami z PRL-u?

Przygotowanie i upieczenie domowego ciasta ze śliwkami, które było hitem w Polsce Ludowej, jest łatwe i nie wymaga długich godzin w kuchni. Składniki wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i wstawić do piekarnika, który wykona resztę pracy.

Przepis na puszyste ciasto ze śliwkami z czasów komuny to tylko kilka bardzo łatwych kroków. Uda się nawet tym, którzy w domowych słodkich wypiekach nie czują się zbyt mocni.

  • 1. krok – ubicie białek i połączenie ich z pozostałymi składnikami
  • 2. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie na wierzchu pokrojonych śliwek
  • 3. krok – upieczenie ciasta ze śliwkami w piekarniku

Jak podawać ciasto ze śliwkami z PRL-u?

Puszyste ciasto z dodatkiem śliwek było niegdyś tradycyjnym wypiekiem. W PRL-u trudno było dostać niektóre składniki, dlatego jeżeli udało się je kupić, w niedzielę na stole lądował ten wyśmienity słodki wypiek. Dziś wszystkie produkty można kupić nawet w małych sklepach, a ciasto ze śliwkami serwować nie tylko w weekend. To pyszny pomysł na deser i słodką przekąskę między posiłkami. Porcje można zapakować i zabrać ze sobą do pracy. Ciasto ze śliwkami z PRL-u jest tak dobre, że smakuje zawsze i każdemu.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 450 g śliwek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 6 jajek
  • 2 opakowanie kisielu truskawkowego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku i wsypywać cukier oraz cukier wanilinowy.
  • Wlać mleko i olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia.
  • Wsypać kisiel w proszku i mieszać, aż składniki się połączą w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej