Staropolski piernik dojrzewający z bakaliami i powidłami śliwkowymi

Staropolski piernik dojrzewający
Autor: thinkstockphotos.com Staropolski piernik dojrzewający - tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie
łatwy
30 min
4

Piernik staropolski nie lubi pośpiechu. Ciasto trzeba przygotować 5-6 tygodni przed pieczeniem, a piec 4-5 dni przed podaniem na wigilijny stół. Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu, najlepiej na "parterze" lodówki lub w chłodnej spiżarni. Podajemy przepis na prawdziwy piernik staropolski z dojrzewającego ciasta. 

Polecamy również inne, tradycyjne przepisy na świąteczne pierniki i pierniczki: Pierniczki toruńskie, Krakowskie pierniczki  oraz Pierniczki kujawskie z miodem i z rumem.

Sprawdź również >>> Kruche pierniczki miodowo-korzenne

Ciasto ma dość "wolną" konsystencję, więc warto potrzymać je w zimnie przed rozwałkowaniem. W ten sposób stężeje i dość łatwo będzie można je rozwałkować (trzeba podsypywać mąką). Jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu trochę więcej mąki, nie będzie tragedii. Warto przygotować minimum dwie porcje, inaczej piernik nie doczeka świąt. Piernik bardzo długo zachowa swoją świeżość, jeśli zawinie się go w papier lub ściereczkę, nie pozwalając mu obeschnąć.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dkg masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód, cukier oraz masło należy podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia, a następnie ostudzić.
  • Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną, rozpuszczonej w mleku, sól i korzenne przyprawy.
  • Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce. Tam poleży aż do upieczenia.
  • Ciasto trzeba podzielić na 2-3 części, rozwałkować na placki, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni C. Temperatura zależy jednak od kuchenki, czasami warto podgrzać piekarnik o jakieś 10 stopni C mocniej, a zmniejszyć po włożeniu ciasta. Pieczenie powinno trwać około 15-20 minut. 
  • Ochłodzone placki należy przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, które można wymieszać z bakaliami. Nakryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć.
  • Odstawić piernik aż "skruszeje" - potrzebuje na to jakichś 3-4 dni. Piernik staropolski można polać polewą czekoladową lub polukrować - w takiej wersji dłużej się przechowa. Podajemy dobry przepis na lukier do ciasta piernikowego.