Przepis na powałki (peretyczki) tradycyjny chleb zaduszny z lubelskiego
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Nie są to zwykłe chlebki, ale rodzaj knyszy, wypiekanych pierogów, często z twarogowym nadzieniem. Chleb, twaróg, piwo to pokarmy, których nie ma w przyrodzie, wszystkie są wytworem rąk człowieka, dlatego uważano je za najbardziej odpowiednie na ofiarę. Ów przepis pamięci przywrócił Artur Moroz.
SKŁADNIKI
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (z poprzedniego dnia)
- 450 g mąki pszennej
- 14 g (2 opakowania) drożdży suszonych
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 cebula
- 150 g wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę i suszone drożdże, wymieszać. Następnie dodać jajka roztrzepane z solą. Szybko zagnieść luźne ciasto. Im dłużej wyrabiać ciasto, tym bardziej będzie się „lało”, więc nie poleca się długiego wyrabiania.
- Dłonie natłuścić olejem, bo ciasto jest bardzo kleiste, odrywać jednakowe kawałki i formować z nich placuszki.
- Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką.
- Za pomocą widelca na powierzchni placuszka odcisnąć kraciasty wzór.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Zwiększyć temperaturę pieca do 160 stopni i piec 20 minut.
- W czasie gdy powałki się pieką, boczek pokroić w kostkę, usmażyć go na patelni, dodać cebulę pokrojoną w piórka i usmażyć do zeszklenia.
- Gorące powałki podać okraszone boczkiem i cebulą.