Przepis na powałki (peretyczki) tradycyjny chleb zaduszny z lubelskiego

Przepis na powałki (peretyczki) tradycyjny chleb zaduszny z lubelskiego
Autor: Shutterstock Puszyste chlebki z ciasta ziemniaczanego, czyli lubelskie powałki
łatwy
45 min
4

Nie są to zwykłe chlebki, ale rodzaj knyszy, wypiekanych pierogów, często z twarogowym nadzieniem. Chleb, twaróg, piwo to pokarmy, których nie ma w przyrodzie, wszystkie są wytworem rąk człowieka, dlatego uważano je za najbardziej odpowiednie na ofiarę. Ów przepis pamięci przywrócił Artur Moroz. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (z poprzedniego dnia)
  • 450 g mąki pszennej
  • 14 g (2 opakowania) drożdży suszonych
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 150 g wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę i suszone drożdże, wymieszać. Następnie dodać jajka roztrzepane z solą. Szybko zagnieść luźne ciasto. Im dłużej wyrabiać ciasto, tym bardziej będzie się „lało”, więc nie poleca się długiego wyrabiania.
  • Dłonie natłuścić olejem, bo ciasto jest bardzo kleiste, odrywać jednakowe kawałki i formować z nich placuszki.
  • Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką.
  • Za pomocą widelca na powierzchni placuszka odcisnąć kraciasty wzór.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Zwiększyć temperaturę pieca do 160 stopni i piec 20 minut.
  • W czasie gdy powałki się pieką, boczek pokroić w kostkę, usmażyć go na patelni, dodać cebulę pokrojoną w piórka i usmażyć do zeszklenia.
  • Gorące powałki podać okraszone boczkiem i cebulą.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej