Nadzienie makowe do wigilijnego makowca - przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Makowiec i piernik to dwa obowiązkowe ciasta na każdym wigilijnym stole. Coraz rzadziej przygotowujemy je jednak w domu. Tymczasem zrobienie masy makowej, choć pracochłonne, warte jest poświęcenia chwili czasu. Domowy makowiec zachwyci bowiem wszystkich gości! Podajemy przepis na nadzienie makowe do wigilijnego makowca.
SKŁADNIKI
- 30 dag maku
- 1 litr mleka
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki miodu
- 3 jajka
- szklanka cukru
- ok. 30 dag bakalii (posiekane migdały i inne orzechy, rodzynki, figi)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak płuczemy na sicie. Wsypujemy do wrzącego mleka i gotujemy na najmniejszym ogniu 30 minut.
- Osączamy na sicie i kilkakrotnie mielimy.
- W dużym rondlu rozpuszczamy masło z miodem, mieszając, wsypujemy przygotowane bakalie i mak. Smażymy 10 minut.
- Żółtka ucieramy z cukrem, białka ubijamy na sztywno.
- Wystudzoną masę makową miksujemy z żółtkami, delikatnie mieszamy z pianą z białek.