Na Boże Narodzenie piekę vánočkę. To czeskie ciasto plecione urzeka niesamowitym smakiem
W tym roku na Boże Narodzenie warto upiec ciasto plecione pochodzące z kuchni czeskiej. Vánočka jest pyszna i ma piękny aromat, a dzięki odpowiedniemu przygotowaniu zyskuje niezwykłą puszystość. W Czechach zalicza się ją do tradycyjnych ciast świątecznych i wypieka się ją już od setek lat. Poznajcie przepis na czeskie ciasto plecione i zobaczcie, jak zrobić vánočkę.
i
Dieta wegetariańska
Czym jest vánočka?
Vánočka to tradycyjne słodkie ciasto drożdżowe pochodzące z Czech, które wypieka się w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wyglądem przypomina chałkę, ale ma bogatszy skład i smak oraz bardziej złożony kształt.
Historia czeskiego ciasta plecionego sięga średniowiecza. Według legend i podań wywodzi się z prostych drożdżowych bułeczek pieczonych na wsiach. Początkowo vánočka była pieczona głównie przez piekarzy i sprzedawana w miastach. Z biegiem czasu przepis zaczął się zmieniać i coraz więcej osób wypiekało ją w domu. Vánočkę wzbogacano o droższe składniki, takie jak rodzynki czy migdały. Dziś to plecione ciasto jest elementem czeskiej kultury i stanowi ważny element Bożego Narodzenia.
Jak zrobić vánočkę?
Przepis na pyszne i puszyste ciasto plecione z rodzynkami i płatkami migdałowymi pochodzi z kuchni czeskiej. My także możemy je upiec i poznać jego obłędny smak. Przepis nie jest trudny, a wszystkie składniki są dostępne w polskich sklepach. Na przygotowanie warto mieć więcej czasu. Ciasto wyrasta na drożdżach w kilku etapach. Warto pamiętać, aby składniki wymagające chłodzenia wcześniej wyjąć z lodówki. Do przygotowania vánočki można zatrudnić całą rodzinę. To będzie świetna zabawa dla wszystkich domowników.
Jak więc upiec świąteczne ciasto plecione według czeskiego przepisu? Zadanie nie jest trudne, a postępując według kolejnych kroków podanych w przepisie vánočka uda się już za pierwszym razem.
1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego i odstawienie na 40 minut
2. krok – połączenie zaczynu z pozostałymi składnikami i wyrobienie ciasta, odstawienie do wyrośnięcia na 30 minut
3. krok – uformowanie wałeczków i zaplecenie ciasta w warkocz, odstawienie do wyrośnięcia na godzinę
4. krok – upieczenie vánočki w piekarniku
Jak podawać vánočkę?
Vánočka to pyszne i uniwersalne ciasto plecione z rodzynkami i migdałami, które jest uniwersalne. Czesi tradycyjnie wypiekają je z okazji świąt Bożego Narodzenia. W tym roku warto skorzystać z tego przepisu i zaskoczyć bliskich tym pysznym domowym ciastem plecionym. Vánočka najlepsza jest świeża, lekko ciepła, podana zaraz po upieczeniu. Można ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Przed podaniem można ją delikatnie podgrzać, aby wydobyć obłędny aromat.
Vánočka świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Czeskie ciasto plecione smakowicie komponuje się z miodem czy dżemem. Sprawdzi się jako baza do kanapek z wędlinami i serami. To również pomysł na ciekawy dodatek do aromatycznej kawy i owocowej herbaty. Pokrojoną na kromki vánočkę można też posmarować masłem. Tak też jest pysznie.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej typ 450 + do posypania
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 100 g mąki krupczatki
- 70 g roztopionego masła
- 60 g cukru
- 40 g płatków migdałowych
- 40 g rodzynek
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżeczka soli
- dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miski i wlać mleko. Wymieszać, rozcierając składniki.
- Stopniowo wsypywać obie mąki i mieszać, aż powstanie jednolite ciasto. Wierzch posypać mąką
- Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
- Dodać roztopione masło i skórkę cytrynową. Wsypać cukier i cukier z wanilią oraz sól. Wbić jajka. Ręcznie lub za pomocą miksera wyrobić gładkie ciasto.
- Dodać rodzynki i płatki migdałowe. Wyrabiać do połączenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować wałeczek o długości około 30 cm. Zapleść jak warkocz.
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do kolejnego wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 40 minut.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia i nie tylko.