Na Boże Narodzenie piekę vánočkę. To czeskie ciasto plecione urzeka niesamowitym smakiem

2025-11-27 12:30

W tym roku na Boże Narodzenie warto upiec ciasto plecione pochodzące z kuchni czeskiej. Vánočka jest pyszna i ma piękny aromat, a dzięki odpowiedniemu przygotowaniu zyskuje niezwykłą puszystość. W Czechach zalicza się ją do tradycyjnych ciast świątecznych i wypieka się ją już od setek lat. Poznajcie przepis na czeskie ciasto plecione i zobaczcie, jak zrobić vánočkę.

czeskie ciasto plecione vánočka

i

Autor: Michaela Jilkova/ Shutterstock Tradycyjne ciasto drożdżowe zastąp czeskim wypiekiem. Vánočka smakuje obłędnie.
łatwy
120 min
8

Dieta wegetariańska

Czym jest vánočka?

Vánočka to tradycyjne słodkie ciasto drożdżowe pochodzące z Czech, które wypieka się w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wyglądem przypomina chałkę, ale ma bogatszy skład i smak oraz bardziej złożony kształt.

Historia czeskiego ciasta plecionego sięga średniowiecza. Według legend i podań wywodzi się z prostych drożdżowych bułeczek pieczonych na wsiach. Początkowo vánočka była pieczona głównie przez piekarzy i sprzedawana w miastach. Z biegiem czasu przepis zaczął się zmieniać i coraz więcej osób wypiekało ją w domu. Vánočkę wzbogacano o droższe składniki, takie jak rodzynki czy migdały. Dziś to plecione ciasto jest elementem czeskiej kultury i stanowi ważny element Bożego Narodzenia.

Jak zrobić vánočkę?

Przepis na pyszne i puszyste ciasto plecione z rodzynkami i płatkami migdałowymi pochodzi z kuchni czeskiej. My także możemy je upiec i poznać jego obłędny smak. Przepis nie jest trudny, a wszystkie składniki są dostępne w polskich sklepach. Na przygotowanie warto mieć więcej czasu. Ciasto wyrasta na drożdżach w kilku etapach. Warto pamiętać, aby składniki wymagające chłodzenia wcześniej wyjąć z lodówki. Do przygotowania vánočki można zatrudnić całą rodzinę. To będzie świetna zabawa dla wszystkich domowników.

Jak więc upiec świąteczne ciasto plecione według czeskiego przepisu? Zadanie nie jest trudne, a postępując według kolejnych kroków podanych w przepisie vánočka uda się już za pierwszym razem.

1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego i odstawienie na 40 minut
2. krok – połączenie zaczynu z pozostałymi składnikami i wyrobienie ciasta, odstawienie do wyrośnięcia na 30 minut
3. krok – uformowanie wałeczków i zaplecenie ciasta w warkocz, odstawienie do wyrośnięcia na godzinę
4. krok – upieczenie vánočki w piekarniku

Jak podawać vánočkę?

Vánočka to pyszne i uniwersalne ciasto plecione z rodzynkami i migdałami, które jest uniwersalne. Czesi tradycyjnie wypiekają je z okazji świąt Bożego Narodzenia. W tym roku warto skorzystać z tego przepisu i zaskoczyć bliskich tym pysznym domowym ciastem plecionym. Vánočka najlepsza jest świeża, lekko ciepła, podana zaraz po upieczeniu. Można ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Przed podaniem można ją delikatnie podgrzać, aby wydobyć obłędny aromat.

Vánočka świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Czeskie ciasto plecione smakowicie komponuje się z miodem czy dżemem. Sprawdzi się jako baza do kanapek z wędlinami i serami. To również pomysł na ciekawy dodatek do aromatycznej kawy i owocowej herbaty. Pokrojoną na kromki vánočkę można też posmarować masłem. Tak też jest pysznie.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej typ 450 + do posypania
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 100 g mąki krupczatki
  • 70 g roztopionego masła
  • 60 g cukru
  • 40 g płatków migdałowych
  • 40 g rodzynek
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miski i wlać mleko. Wymieszać, rozcierając składniki.
  • Stopniowo wsypywać obie mąki i mieszać, aż powstanie jednolite ciasto. Wierzch posypać mąką
  • Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  • Dodać roztopione masło i skórkę cytrynową. Wsypać cukier i cukier z wanilią oraz sól. Wbić jajka. Ręcznie lub za pomocą miksera wyrobić gładkie ciasto.
  • Dodać rodzynki i płatki migdałowe. Wyrabiać do połączenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować wałeczek o długości około 30 cm. Zapleść jak warkocz.
  • Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do kolejnego wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia i nie tylko.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...