Miodowe ciasto Davida Beckhama. Kulinarny gol byłego piłkarza
David Beckham znany jest nie tylko z błyskotliwej kariery na boisku piłkarskim. Od kiedy przeszedł na sportową emeryturę, świetnie odnalazł się w kuchni. Na Instagramie regularnie publikuje filmiki, jak gotuje i piecze. Jednym z przepisów Becksa, które najbardziej nam się spodobały, jest ta prosta receptura na obłędne miodowe ciasto. Ten przepis jest szczególnie ważny dla ex-piłkarza, ponieważ ciasto upiekł na urodziny swojej córki Harper.
Jak zrobić miodowe ciasto Davida Beckhama?
Upieczenie ciasta według przepisu Becksa nie jest skomplikowane. Najpierw należy wymieszać suche składniki. Jajka ubija się z cukrem i miodem, a następnie stopniowo dodaje się mieszankę mąki, proszku do pieczenia, sody i przypraw. Surowe ciasto trzeba przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Ostudzone ciasto skrapia się miodem.
Przepis na miodowe ciasto Davida Beckhama
- To prosty przepis na pyszne i rozpływające się w ustach ciasto, które poleca sam David Beckham.
- Ciasto w miodowym smaku robi się szybko. Najpierw należy wymieszać suche składniki, następnie mokre, a potem połączyć je w jednolite ciasto. Pieczenie zajmuje około 50 minut.
- Na liście składników są produkty łatwo dostępne przez cały rok. Ciasto z miodem można piec, tak jak Becks, bez względu na porę roku.
Jogurt naturalny, który dodaje się do ciasta, zastąpi sojowy.
Jeżeli po 40 minutach pieczenia wierzch ciasta zbyt mocno się zarumieni, należy przykryć je folią aluminiową. - Ciasto wzbogacą orzechy lub migdały. Można dodać też suszone owoce.
Kiedy podawać miodowe ciasto Davida Beckhama?
Puszyste ciasto miodowe sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Ten prosty, ale pyszny i aromatyczny słodki wypiek można serwować z okazji urodzin, imienin oraz świąt. Dzięki temu, że ciasto robi się tak łatwo i szybko, można je upiec nawet w ciągu zwykłego tygodniu. Do ciasta można zaserwować naturalny jogurt czy domowe lody waniliowe.
SKŁADNIKI
- 220 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 180 g płynnego miodu + 3 łyżki
- 115 ml mocnej czarnej herbaty
- 110 ml oleju roślinnego
- 70 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, zielem angielskim, cynamonem oraz skórką pomarańczową.
- Jajka wbić do dużej miski i ubić z cukrem i miodem na jasną i puszystą masę.
- Cały czas ubijając, stopniowo wlewać jogurt, olej, herbatę i ekstrakt waniliowy. Ubijać, aż składniki połączą się w gładką masę.
- Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać, aż się połączą w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem ciasto skropić 3 łyżkami miodu.