Malinowy tort Claire Ptak autorki weselnego tortu dla Harry'ego i Meghan
2021-03-29
średni
60 min
4
Malinowy tort Claire Ptak, mistrzyni cukiernictwa, jest prosty i bezpretensjonalny. lecz bardzo angielski. Idealny na letnie uroczystości rodzinne. Claire Ptak, autorka weselnego tortu na ślub księcia Harry'ego i Meghan Markle, przywiązuje wagę do jakości wykorzystanych surowców, sezonowości i po prostu dobrego smaku. Oto malinowy tort według jej przepisu specjalnie dla was.
Polecamy również: Wesele roku: menu na królewskie przyjęcie Harry'ego i Meghan
SKŁADNIKI
- 125 g miękkiego masła i jeszcze trochę do wysmarowania formy
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g pełnotłustego mleka
- 6 łyżek stołowych dżemu malinowego
- Na maślany krem do przełożenia i pokrycia tortu:
- 120 g świeżych malin i jeszcze kilka do przybrania
- 500 g cukru pudru oraz dodatkowo 2 łyżki
- 1 łyżka mleka
- 190 g miękkiego masła
- ½ łyżeczki kirschu lub innej wiśniówki
- ½ łyżeczki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W tym przepisie użyj worka cukierniczego z okrągłą dyszą. Podgrzej piekarnik do 150°C. Foremkę tortową o średnicy 20 cm posmaruj masłem.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wanilię i sól i mieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie połowę tej mieszaniny przełóż do masy maślanej. Dobrze wymieszaj. Dodaj mleko, a następnie pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj.
- Przelej masę do foremki i wygładź wierzch szpatułką. Piecz przez 50-60 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 15-20 minut, a następnie wyjmij z foremki, uprzednio wsuwając wąski nóż w szczelinę między foremką a ciastem, aby uwolnić ciasto. Jeśli używasz foremki z otwieranym dnem, ustaw podstawę tortownicy na konserwie lub czymś podobnym i delikatnie zsuń boki foremki.
- Aby przygotować krem maślany, utrzyj maliny z dwiema łyżkami cukru pudru, a następnie przecedź i przetrzyj przez metalowe sitko. Malinowy przecier przelej do miski, dodaj mleko, masło i 250 g cukru pudru, wszystko razem ucieraj mikserem na niskim poziomie przez trzy minuty. Dodaj resztę cukru i ubijaj na wysokich obrotach, aż lukier nabierze puszystości, ale zachowa swój kształt. Dodaj kirsch i sok z cytryny, wymieszaj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i odłóż.
- Tort pokrój poziomo na trzy krążki, używając ząbkowanego noża do chleba (najdłuższego, jaki masz).
- Ułóż pierwszy krążek ciasta na paterze posmaruj go 3 łyżkami dżemu malinowego, pokryj go kremem przy pomocy rękawa cukierniczego kolistymi ruchami zaczynając od zewnątrz do środka. Następnie ułóż kolejny krążek, również posmaruj go 3 łyżkami dżemu malinowego, pokryj kremem. Połóż trzeci krążek, pokryj wierzch i boki tortu kremem. Wygładź krem szpatułką lub nożem. Powinien mieć nieskrępowany, nieco niedbały domowy wygląd.
- Chłódź tort przez co najmniej dwie godziny lub najlepiej przez całą noc. Przed podaniem przybierz wierzch świeżymi malinami.