Czekoladowy tort z kremem migdałowym
2021-03-29

średni
60 min
4
Czekoladowy tort to przepyszny deser, którym zadziwisz gości na domowej uroczystości. Do jego przygotowania wykorzystasz też orzechy, które warto często jeść. Przygotowanie tego tortu wbrew pozorom nie jest bardzo trudne.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 20 dag zmielonych orzechów laskowych
- 40 dag czekolady
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 8 jaj
- Masa:
- 20 dag migdałów
- 20 dag cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki śmietanki
- Polewa:
- 1 tabliczka czekolady
- pół szklanki śmietanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć na pianę, wbijać do niego po jednym żółtku i dalej mieszając dodawać orzechy, czekoladę oraz cukier puder. Na końcu lekko wmieszać pianę z białek.
- Ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 jednakowe placki.
- Przygotować masę migdałową: zblanszować migdały, obrać ze skórki, lekko podprażyć w piekarniku. Zmielić migdały i utrzeć je z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać śmietankę i wymieszać.
- Placki przełożyć masą migdałową.
- Przygotować polewę: śmietankę z roztartą czekoladą gotować do zgęstnienia.
- Polać tort gorącą polewą. Udekorować orzechami, kandyzowanymi wiśniami itp.