Babka na piwie
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Babka proszkowa na piwie to pyszne ciasto nie tylko na odświętny stół. Proste w wykonaniu, wilgotne i smaczne zachwyci domowników. Dodatek kandyzowanej skórki dodaje jej smaku i zachęca by sięgnąć po kolejny kawałek.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 szklanka jasnego piwa pszenicznego
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 torebeczka cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywno,
- Stale miksując dodawać stopniowo cukier i żółtka.
- Masło rozpuścić i przestudzić.
- Masę jajeczną połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, masłem i piwem.
- Na koniec dodać kandyzowaną skórkę owoców cytrusowych. Dobrze wymieszać.
- Formę do babki (z kominkiem) wysmarować masłem, oprószyć tartą bułką.
- Ciasto wlać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, tylko dolne grzanie. Piec około 60 minut. Przed wyjęciem z pieca przeprowadzić próbę suchego patyczka. Jeśli drewniana wykałaczka lub patyk do szaszłyków po wbiciu w środek ciasta i wyjęciu pozostaje sucha, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Jeśli na powierzchni patyczka pozostaje surowe ciasto, to należy jeszcze dopiec.
- Po wyjęciu z formy ostudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.