Babka cytrynowo-kakaowa z majonezem
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Przepis na babkę cytrynowo-kakaową został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Aneta Gwinter. Puszyste ciasto o świeżym aromacie cytrusów z zaskakującym nadzieniem kakaowym w kształcie wielkanocnego zajączka. Prawdziwie świąteczne ciasto przygotowane z kunsztem i smakiem.
SKŁADNIKI
- Masa jasna:
- 0,5 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/8 szklanki cukru DIAMANT
- 2 łyżki majonezu
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- skórka i sok z 1/4 cytryny
- Masa ciemna:
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru DIAMANT
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- lukier, oraz ulubione dodatki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy ciasto jasne:
- Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Gdy cukier się rozpuści dodajemy cukier waniliowy i żółtka. Mieszamy. Dodajemy do masy przesiane mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy majonez oraz skórkę i sok z cytryny.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy 440 minut w 170 st.
- Wystudzoną babkę kroimy w kromki i wycinamy wykrawaczką do ciastek kształt królika.
- Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Gdy cukier się rozpuści dodajemy cukier waniliowy i żółtka. Mieszamy. Dodajemy do masy przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Dodajemy majonez oraz skórkę i sok z cytryny.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód wylewamy trochę masy. Na masę ustawiamy kształty królika od początku formy do jej końca (królik jeden po drugim). Wlewamy pozostałą masę i pieczemy 440 minut w 170 st.
- Wystudzoną babkę lukrujemy i posypujemy ulubionymi dodatkami.