Baba drożdżowa z dynią: przepis na pyszne ciasto z dyni
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepis na pyszną drożdżową babę z dodatkiem puree z dyni i aromatycznego cynamonu i kardamonu. Sprawdź, jak przygotować ten pyszny deser. Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 25 g drożdży
- 150 ml mleka
- 100 g cukru
- 3/4 szklanki purée z dyni
- 60 g roztopionego masła
- sól
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- lukier
- orzechy lub pestki dyni do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na purée dynię obierz (jeśli odmiana tego wymaga), wyrzuć pestki, miąższ pokrój w kostkę o boku ok. 4 cm. Piecz w piekarniku w 180˚C 40-50 min, aż będzie miękka. Gdy ostygnie, zmiksuj.
- Drożdże rozpuść w 3 łyżkach letniego mleka z łyżką cukru i mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy zaczyn będzie gotowy, dodaj go do przesianej mąki wraz z resztą mleka i cukru, przyprawami, szczyptą soli i dynią. Wyrabiaj ciasto.
- Gdy składniki się połączą, dodaj masło i wyrabiaj dalej przez ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
- Delikatnie przełóż ciasto do formy na babę, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 40 min.
- Piecz ok. 30 min w temp. 180°C. Wystudzoną babę udekoruj lukrem i mielonymi orzechami lub siekanymi pestkami dyni.