Baba drożdżowa z dynią: przepis na pyszne ciasto z dyni

2021-03-29
Anna Olchowik
Baba drożdżowa z dynią
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto z dynią.
łatwy
60 min
4

Przepis na pyszną drożdżową babę z dodatkiem puree z dyni i aromatycznego cynamonu i kardamonu. Sprawdź, jak przygotować ten pyszny deser. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 3/4 szklanki purée z dyni
  • 60 g roztopionego masła
  • sól
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • lukier
  • orzechy lub pestki dyni do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na purée dynię obierz (jeśli odmiana tego wymaga), wyrzuć pestki, miąższ pokrój w kostkę o boku ok. 4 cm. Piecz w piekarniku w 180˚C 40-50 min, aż będzie miękka. Gdy ostygnie, zmiksuj.
  • Drożdże rozpuść w 3 łyżkach letniego mleka z łyżką cukru i mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  • Gdy zaczyn będzie gotowy, dodaj go do przesianej mąki wraz z resztą mleka i cukru, przyprawami, szczyptą soli i dynią. Wyrabiaj ciasto.
  • Gdy składniki się połączą, dodaj masło i wyrabiaj dalej przez ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  • Delikatnie przełóż ciasto do formy na babę, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 40 min.
  • Piecz ok. 30 min w temp. 180°C. Wystudzoną babę udekoruj lukrem i mielonymi orzechami lub siekanymi pestkami dyni.
Anna Olchowik