Wspaniałe ciasto z bananami i nutellą: łatwy przepis na pyszny deser

Ciasto z bananami i nutellą to jest to! Słodkie, wilgotne i pyszne! Czasem proste sposoby są najlepsze. Marzy Ci się czekoladowe ciasto, ale nie masz tabliczki czekolady? Wystarczy krem czekoladowo-orzechowy, który przeniesie Cie w słodką krainę łasucha. Oto przepis na wspaniałe ciasto z bananami i nutellą. Najłatwiejszy przepis na pyszny deser lub podwieczorek!
Nugat - czekolada i orzechy laskowe
Czekolada to jeden z najlepszych wynalazków człowieka. Jako czwarta dołączyła do chleba, wina (piwa) i sera, pokarmów, które wymyślił człowiek w swojej niczym nie poskromionej kreacji.
Z czekolady, a szczególnie z jej głównego składniki zmielonych ziaren kakaowca, można przygotować mnóstwo pysznych deserów.
Dodatek orzechów laskowych, zmienia pyszną czekoladę w boski nugat. Ten smak jest po prostu rozkoszny.
Oto kilka świetnych przepisów o smaku kremu orzechowo-czekoladowego przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszemel.pl
Proste ciasto czekoladowe z Nutelli: przepis szybki i banalnie łatwy
Domowe krówki z nutelli, czekolady i mleka skondensowanego
Domowy likier z nutelli: orzechowo-czekoladowa rozkosz
SKŁADNIKI
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 3 dojrzałe banany o brązowej skórce, obrane i zmiksowane na puree
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- 1 szczypta soli
- 6 łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego np. Nutelli lub jeszcze lepiej Domowej nutelli
- 2 łyżki orzechów laskowych, obranych
- oraz
- 1 tortownica lub 1 duża forma keksowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od włączenia piekarnika i rozgrzania go do 180°C.
- Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) zmiksuj z cukrem na najwyższych obrotach na puszystą masę.
- Dodaj jajka i zmiksuj ponownie.
- Dodaj banany i wymieszaj.
- Dodaj porcjami mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj na niskich obrotach od uzyskania jednolitego ciasta.
- Przełóż ciasto do formy wysmarowanej masłem.
- Na powierzchnię ciasta wyłóż w odstępach 6 łyżeczek kremu orzechowo-czekoladowego. Za pomocą czubka noża lekko przemieszaj krem z ciastem. Nie należy być zbyt dokładnym. Chodzi jedynie o efekt marmurkowy.
- Wierzch posypać orzechami laskowymi.
- Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut lub do chwili, gdy drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
- Wyjąć, pozostawić w foremce do ostygnięcia.
- Przed podaniem pokroić na kawałki.