Domowy likier z nutelli: orzechowo-czekoladowa rozkosz

Domowy likier z nutelli: orzechowo-czekoladowa rozkosz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Balsamiczny likier orzechowo-czekoladowy to świetny prezent

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Domowy likier z nutelli jest gęsty i kremowy. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Orzechowo-czekoladowy likier jest aksamitny niczym balsam. Przygotujecie go w kilka chwil, a delektować się balsamicznym likierem możecie właściwie od zaraz.

Składniki

  • 1 szklanka Nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego

  • 1 1/3 szklanki mleka (2%)

  • 3/4 szklanki śmietany 30% lub 36%

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki wódki

Przygotowanie krok po kroku:

  • W średnim garnku na małym ogniu podgrzej Nutellę, mleko, śmietanę i cukier, mieszaj drewnianą łyżką.

  • Gdy tylko mieszanka zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.

  • Następnie dodaj wódkę i zamieszaj, aby połączyć wszystko razem.

  • Wlej do ładnej butelki lub karafki i pozostaw w lodówce przez 2-3 dni przed podaniem, aby składniki przeszły nawzajem. 

  • Podawaj w małych kieliszkach do kawy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5