Milopita: szarlotka łatwa i szybka rodem z Grecji

Milopita: szarlotka łatwa i szybka rodem z Grecji
Autor: pixabay.com Milopita to grecka szarlotka serwowana od śniadania do kolacji. 
łatwy
20 min
4

Milopita (Μηλόπιτα) to grecka szarlotka z ciastem przygotowanym na oliwie. Taką szarlotkę podaje się na śniadanie, po obiedzie i na podwieczorek. To proste ciasto gwarantuje zawsze ten sam pyszny efekt. 

SKŁADNIKI

  • 5 jabłek
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki oleju lub oczyszczonej oliwy
  • 1 łyżka oleju do natłuszczenia formy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 50 ml brandy Metaxa lub winiaku 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
  • Jabłka obrać i pokroić na „ósemki”.
  • Formę wysmarować oliwą.
  • Osobno rozdzielić żółtka i białka jajek.
  • W naczyniu zmieszać oliwę z cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dobrze wymieszać. 
  • Dodać brandy
  • Ubić pianę z białek ze szczyptą soli.
  • Do ciasta dodać w trzech porcjach ubita pianę z białek.
  • Do wysmarowanej oliwą formy przełożyć ciasto, na wierzchu ułożyć cząstki jabłek.
  • Piec przez 45 minut.