Metrowiec na Wielkanoc
2021-03-29

średni
60 min
4
Przepis na wyjątkowy metrowiec został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Anna Kaliszewska. Metrowiec to ciasto wykwintne w pełni wyrażające świąteczny kunszt.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 12 łyżek letniej wody
- 16 łyżek oleju
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru drobnego DIAMANT
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jaj
- 2 łyżki kakao
- aromat waniliowy
- Na krem:
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek cukru pudru DIAMANT
- 0,5 szklanki mleka
- 7 łyżek mąki
- 1 masło
- Na polewę czekoladową:
- 1/3 masła
- 10 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru DIAMANT
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miksujemy jajka z cukrem na puch (masa potroi swoją objętość).
- Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jaj, miksując na wolnych obrotach.
- Do szklanki wlewamy olej i wodę – mieszamy. Następnie dodajemy do masy wraz z aromatem waniliowym. Chwilę mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Powstałą masę dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao. Pieczemy w temp 170°C przez 40 min. Pieczemy w długich keksówkach.
- Przygotowujemy krem: mleko i cukier zagotować w małym garnku. Mąkę wymieszać z mlekiem, tak by nie było grudek.
- Następnie wymieszaną mąkę z mlekiem pomalutku dolać do mleka z cukrem, cały czas mieszając. Powstanie nam budyń. Odstawić do wystudzenia.
- Masło miksujemy , następnie łyżkami dodajemy do masła budyń. Miksujemy na wolnych obrotach aż do uzyskania jednolitej masy – pięknego kremu.
- Przygotowujemy polewę czekoladową z masła, mleka, kakao i cukru. Mieszaninę zagotować i odstawić.
- Składanie metrowca: Każde ciasto (jasne i ciemne) kroimy na paski grubości ok. 1 centymetra. Układamy na zmianę CIEMNE-JASNE-CIEMNE-ITD przekładając kremem. Na górę dajemy polewę czekoladową. Następnie wkładamy do lodówki.
- Podajemy prosto z lodówki, kroimy na ukos.