Metrowiec na Wielkanoc

2021-03-29
Anna Kaliszewska
Metrowiec na Wielkanoc
Autor: Anna Kaliszewska Przepis na wielkanocny metrowiec przesłała Pani Anna Kaliszewska
średni
60 min
4

Przepis na wyjątkowy metrowiec został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Anna Kaliszewska. Metrowiec to ciasto wykwintne w pełni wyrażające świąteczny kunszt. 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 12 łyżek letniej wody
  • 16 łyżek oleju
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru drobnego DIAMANT
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • aromat waniliowy
  •  
  • Na krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru pudru DIAMANT 
  • 0,5 szklanki mleka
  • 7 łyżek mąki 
  • 1 masło
  •  
  • Na polewę czekoladową:
  • 1/3 masła
  • 10 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru DIAMANT

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miksujemy jajka z cukrem na puch (masa potroi swoją objętość).
  • Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jaj, miksując na wolnych obrotach.
  • Do szklanki wlewamy olej i wodę – mieszamy. Następnie dodajemy do masy wraz z aromatem waniliowym. Chwilę mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Powstałą masę dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao. Pieczemy w temp 170°C przez 40 min. Pieczemy w długich keksówkach.
  • Przygotowujemy krem:  mleko i cukier zagotować w małym garnku. Mąkę wymieszać z mlekiem, tak by nie było grudek.
  • Następnie wymieszaną mąkę z mlekiem pomalutku dolać do mleka z cukrem, cały czas mieszając. Powstanie nam budyń. Odstawić do wystudzenia.
  • Masło miksujemy , następnie łyżkami dodajemy do masła budyń. Miksujemy na wolnych obrotach aż do uzyskania jednolitej masy – pięknego kremu.
  • Przygotowujemy polewę czekoladową z masła, mleka, kakao i cukru. Mieszaninę zagotować i odstawić. 
  • Składanie metrowca: Każde ciasto (jasne i ciemne) kroimy na paski grubości ok. 1 centymetra. Układamy na zmianę CIEMNE-JASNE-CIEMNE-ITD przekładając kremem. Na górę dajemy polewę czekoladową. Następnie wkładamy do lodówki.
  • Podajemy prosto z lodówki, kroimy na ukos.
Anna Kaliszewska