Ciasto czekoladowe z wiśniami – jak je upiec?

Ciasto czekoladowe z wiśniami – jak je upiec?
Autor: Shutterstock Klasyczne ciasto czekoladowe z wiśniami.
łatwy
25 min
4

Ciasto czekoladowe z wiśniami to klasyka smaku. Może być serwowane jako klasyczny deser – dodatek do kawy. A na drugi dzień świetnie smakuje ze szklanką schłodzonego mleka. Sprawdź, jak je zrobić.

Ze względu na zawartość wiśni, gotowe ciasto lepiej jest przechowywać w lodówce.

Polecamy też:

Czarne z wiśniami

Babeczki wiśniowe serca 

Murzynek z wiśniami

Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis

Ciasto wiśniowe z budyniem

Ciasto jogurtowe z wiśniami

Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem

Kruchy placek z wiśniami i bezą

SKŁADNIKI

  • 40 dag wiśni
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie składniki (margarynę, mleko) rozpuszczamy w rondelku.
  • Stopniowo dodajemy cukier, kakao i kostki czekolady.
  • Mieszamy i podgrzewamy. Pilnujmy, by masa się nie zagotowała! Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą, odstawiamy masę do wystygnięcia.
  • Następnie dodajemy żółtka jajek i mąkę, mieszamy mikserem.
  • Białka jajek ubijamy na sztywna pianę i delikatnie (łyżką) łączymy z masą.
  • Ciasto przelewamy do formy.
  • Na wierzch wykładamy obtoczone wcześniej w mące wiśnie. Część z nich zatopi się w cieście.
  • Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Justyna Smolińska
więcej