Ciasto czekoladowe z wiśniami – jak je upiec?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Ciasto czekoladowe z wiśniami to klasyka smaku. Może być serwowane jako klasyczny deser – dodatek do kawy. A na drugi dzień świetnie smakuje ze szklanką schłodzonego mleka. Sprawdź, jak je zrobić.
Ze względu na zawartość wiśni, gotowe ciasto lepiej jest przechowywać w lodówce.
Polecamy też:
Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis
Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem
Kruchy placek z wiśniami i bezą
SKŁADNIKI
- 40 dag wiśni
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 250 g margaryny do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie składniki (margarynę, mleko) rozpuszczamy w rondelku.
- Stopniowo dodajemy cukier, kakao i kostki czekolady.
- Mieszamy i podgrzewamy. Pilnujmy, by masa się nie zagotowała! Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą, odstawiamy masę do wystygnięcia.
- Następnie dodajemy żółtka jajek i mąkę, mieszamy mikserem.
- Białka jajek ubijamy na sztywna pianę i delikatnie (łyżką) łączymy z masą.
- Ciasto przelewamy do formy.
- Na wierzch wykładamy obtoczone wcześniej w mące wiśnie. Część z nich zatopi się w cieście.
- Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.