Sernik Bożeny Dykiel – aksamitny i rozpływający się w ustach, ale z kontrowersyjnym dodatkiem!

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Bożena Dykiel, znana i lubiana aktorka, odkrywa przed nami kulinarną pasję, dzieląc się przepisem na swój popisowy deser – sernik. Przepis serialowej Marii Zięby jest prosty, choć jeden składnik może budzić zaskoczenie. Sprawdźcie, jak Bożena Dykiel przygotowuje swój sernik, i wypróbujcie go sami!
Jak Bożena Dykiel robi sernik?
Aktorka zaczyna przygotowanie ciasta od dwukrotnego zmielenia półtłustego twarogu. Następnie miękkie masło uciera z cukrem. Kiedy powstanie puszysta masa, wbija po jednym jajku, wsypuje budynie śmietankowe i stopniowo dodaje zmielony ser twarogowy. Na koniec do masy trafia składnik, który budzi spore kontrowersje.
Bożena Dykiel robi sernik z rodzynkami, których wiele osób w tym słodkim wypieku nie uznaje. Jeżeli należycie do tej grupy, nie musicie rezygnować z upieczenia tego pysznego ciasta. Wystarczy, że pominiecie dodatek rodzynek. Osoby, które są fanami sernika z rodzynkami, powinny wcześniej zalać je wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut, aby zmiękły. Odcedzone rodzynki należy dodać do masy serowej i wymieszać.
Jak upiec sernik Bożeny Dykiel?
Sernik piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 50 minut. Ważny jest sposób studzenia. Kiedy minie czas pieczenia, należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 10 minut. Następnie należy lekko uchylić drzwiczki i tak zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Przepis na sernik Bożeny Dykiel
- To łatwy przepis na sernik. Aktorka zapewnia, że postępując krok po kroku sernik uda się za pierwszym razem.
- Pyszny kremowy sernik robi się szybko. Masę serową robi się w niewiele ponad 20 minut. Czas pieczenia wynosi około 50 minut.
- Na liście składników znajduje się pięć podstawowych produktów oraz jeden, który jest opcjonalny. Mowa oczywiście o rodzynkach.
- Wszystkie składniki do sernika powinny mieć temperaturę pokojową.
- Smak kremowego sernika można wzbogacić, dodając skórkę cytrynową lub pomarańczową, cukier z prawdziwą wanilią lub kilka kropli ulubionego aromatu do ciast.
SKŁADNIKI
- 1 kg półtłustego twarogu
- 2 szklanki cukru
- 150 g miękkiego masła
- 5 jajek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 100 g rodzynek (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
- Ser zmielić dwa razy w maszynce o drobnych oczkach.
- Do miski przełożyć miękkie masło i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku. Ucierać do połączenia składników, a następnie wsypać oba budynie i stopniowo dodawać zmielony ser. Dodać odcedzone rodzynki i wymieszać.
- Masę serową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 50 minut.
- Wyłączyć piekarnik, zostawić w nim sernik na 10 minut, a następnie lekko uchylić drzwiczki. Zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na deser na rożne okazje jak święta, spotkania rodzinne lub bez okazji.