Sernik Bożeny Dykiel – aksamitny i rozpływający się w ustach, ale z kontrowersyjnym dodatkiem!

Sernik Bożeny Dykiel – aksamitny i rozpływający się w ustach, ale z zaskakującym dodatkiem!
Autor: Shutterstock Sernik Bożeny Dykiel rozpływa się w ustach
łatwy
20 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Bożena Dykiel, znana i lubiana aktorka, odkrywa przed nami kulinarną pasję, dzieląc się przepisem na swój popisowy deser – sernik. Przepis serialowej Marii Zięby jest prosty, choć jeden składnik może budzić zaskoczenie. Sprawdźcie, jak Bożena Dykiel przygotowuje swój sernik, i wypróbujcie go sami!

Jak Bożena Dykiel robi sernik?

Aktorka zaczyna przygotowanie ciasta od dwukrotnego zmielenia półtłustego twarogu. Następnie miękkie masło uciera z cukrem. Kiedy powstanie puszysta masa, wbija po jednym jajku, wsypuje budynie śmietankowe i stopniowo dodaje zmielony ser twarogowy. Na koniec do masy trafia składnik, który budzi spore kontrowersje.

Bożena Dykiel robi sernik z rodzynkami, których wiele osób w tym słodkim wypieku nie uznaje. Jeżeli należycie do tej grupy, nie musicie rezygnować z upieczenia tego pysznego ciasta. Wystarczy, że pominiecie dodatek rodzynek. Osoby, które są fanami sernika z rodzynkami, powinny wcześniej zalać je wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut, aby zmiękły. Odcedzone rodzynki należy dodać do masy serowej i wymieszać.

Jak upiec sernik Bożeny Dykiel?

Sernik piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 50 minut. Ważny jest sposób studzenia. Kiedy minie czas pieczenia, należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 10 minut. Następnie należy lekko uchylić drzwiczki i tak zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.

Przepis na sernik Bożeny Dykiel

  • To łatwy przepis na sernik. Aktorka zapewnia, że postępując krok po kroku sernik uda się za pierwszym razem.
  • Pyszny kremowy sernik robi się szybko. Masę serową robi się w niewiele ponad 20 minut. Czas pieczenia wynosi około 50 minut.
  • Na liście składników znajduje się pięć podstawowych produktów oraz jeden, który jest opcjonalny. Mowa oczywiście o rodzynkach.
  • Wszystkie składniki do sernika powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Smak kremowego sernika można wzbogacić, dodając skórkę cytrynową lub pomarańczową, cukier z prawdziwą wanilią lub kilka kropli ulubionego aromatu do ciast.

SKŁADNIKI

  • 1 kg półtłustego twarogu
  • 2 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
  • Ser zmielić dwa razy w maszynce o drobnych oczkach.
  • Do miski przełożyć miękkie masło i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku. Ucierać do połączenia składników, a następnie wsypać oba budynie i stopniowo dodawać zmielony ser. Dodać odcedzone rodzynki i wymieszać.
  • Masę serową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 50 minut.
  • Wyłączyć piekarnik, zostawić w nim sernik na 10 minut, a następnie lekko uchylić drzwiczki. Zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser na rożne okazje jak święta, spotkania rodzinne lub bez okazji.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej