Placek urszulański - przepis siostry Ambrozji na prosty i puszysty drożdżowiec z kruszonką
2021-11-27
łatwy
20 min
10
Placek urszulański to niesamowicie puszyste ciasto drożdżowe z pyszną, chrupiąca kruszonką na wierzchu. Siostry Urszulanki twierdzą, że każda z zakonnych kucharek ma swój sposób na to ciasto, ale łączy jeden składnik - serce wkładane w przygotowanie deseru. Przepis siostry Ambrozji cechuje ogromna prostota, więc bierzmy składniki, otwórzmy serca i pieczmy placek. Dla wszystkich, którzy są bliscy sercu.
SKŁADNIKI
- 5 szklanek mąki pszennej
- 0,5 kostki masła
- 1 opakowanie drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 jajka
- mleko - ile mąka przyjmie
- szczypta soli
- Kruszonka:
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Masło roztopić i przestudzić.
- Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, rozpuszczone masło i ubite z cukrem jajka oraz nieco mleka.
- Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo mleko do momentu, ąż mąka przestanie je przyjmować.
- Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aby wyrosło - podwoi w tym czasie swoją objętość.
- Składniki kruszonki wymieszać palcami do utworzenia grudek.
- Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 50 min.
Ciasto drożdżowe na święta