Placek urszulański - przepis siostry Ambrozji na prosty i puszysty drożdżowiec z kruszonką

Placek urszulański
Autor: Shutterstock Placek urszulański to pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką.
łatwy
20 min
10

Placek urszulański to niesamowicie puszyste ciasto drożdżowe z pyszną, chrupiąca kruszonką na wierzchu. Siostry Urszulanki twierdzą, że każda z zakonnych kucharek ma swój sposób na to ciasto, ale łączy jeden składnik - serce wkładane w przygotowanie deseru. Przepis siostry Ambrozji cechuje ogromna prostota, więc bierzmy składniki, otwórzmy serca i pieczmy placek. Dla wszystkich, którzy są bliscy sercu.

SKŁADNIKI

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 1 opakowanie drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • mleko - ile mąka przyjmie
  • szczypta soli
  • Kruszonka:
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Masło roztopić i przestudzić.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, rozpuszczone masło i ubite z cukrem jajka oraz nieco mleka.
  • Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo mleko do momentu, ąż mąka przestanie je przyjmować.
  • Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aby wyrosło - podwoi w tym czasie swoją objętość.
  • Składniki kruszonki wymieszać palcami do utworzenia grudek.
  • Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Posypać kruszonką.
  • Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 50 min.
Ciasto drożdżowe na święta
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej