Klasyczne pączki dla każdego: przepis z Pytania na Śniadanie
2021-03-29

średni
60 min
4
Klasyczne pączki dla każdego to przepis z programu TVP2 Pytania na Śniadanie. Na Tłusty Czwartek takie pączki z gruszkowym nadzieniem proponują Kuba i Michał Budnikowie.
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki pszennej
- 11 g suchych drożdży
- 70 g cukru
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 całe jajko i jeszcze pół
- 50 g masła
- cukier wanilinowy
- 20 ml spirytusu rektyfikowanego
- 1 cytryna, otarta skórka i wyciśnięty
- pół łyżeczki soli
- nadzienie z gruszki z rozmarynem:
- 5 gruszek
- 50 g cukru
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 100 ml białego wina
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, dodajemy resztę składników oprócz masła, składniki dokładnie mieszamy i dopiero na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto będzie gotowe gdy będzie gładkie i elastyczne, wtedy należy uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką i przykryte odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz.
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto możemy wyjąć na blat, krótko wyrobić i można formować niewielkie pączki, które będą musiały jeszcze raz wyrosnąć przez ok 15 minut pozostawione w ciepłym miejscu.
- Pora na nadzienie. W rondlu z cukru przygotowujemy karmel, na karmel wrzucamy świeże gałązki rozmarynu do zaparzenia, następnie gruszkę obraną ze skórki i pokrojoną na małe kawałki.
- Gruszka powinna się dusić na karmelu z rozmarynem do miękkości, w miarę odparowywania płynu dolewamy białe wino i redukujemy do osiągnięcia miękkiej i wilgotnej masy, na koniec dodajemy masło delikatnie je wkręcając i blendujemy tak aby pozostały jeszcze wyczuwalne kawałki gruszki.
- Wyrośnięte pączki nadziewamy rozmarynową gruszką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Pączki smażymy w głębokim tłuszczu. Tutaj >> Jak smażyć pączki, żeby się nie przypalały i były ładnie zrumienione [WIDEO]
- Gotowe pączki obficie oprószyć cukrem pudrem.