Jogurtowa babka z budyniem. Czekoladowa przyjemność gotowa w kilka chwil

2022-10-31 13:15

Świetny pomysł na ciasto na ostatnią chwile. Nie potrzeba do niego miksera ani wymyślnych składników. Placek wychodzi bardzo smaczny, lekko wilgotny. Idealny do popołudniowej herbatki. Aby przygotować masę wystarczy 10-15 minut. 

Jogurtowa babka z budyniem

i

Autor: Shutterstock/ Archiwum prywatne Jogurtowa babka z budyniem to pyszny dodatek do herbaty.
łatwy
15 min
10

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego w proszku
  • 1 mały jogurt naturalny gęsty
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 0,5 pół szklanki cukru
  • 1 czekolada deserowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki ciasta (oprócz czekolady) wymieszać w dużej misce.
  • Masy lepiej nie miksować, a połączyć składniki łyżka lub rózgą.
  • Ciasta nie trzeba ucierać czy ubijać, wystarczy dokładnie połączyć.
  • Przelać do blaszki wysmarowanej tłuszczem.
  • Piec w temperaturze 180 st. C do suchego patyczka. Zazwyczaj ok 50 minut.
  • Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzone ciasto. 
  • Poczekać aż czekolada zastygnie i można podawać.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej...