Jogurtowa babka z budyniem. Czekoladowa przyjemność gotowa w kilka chwil

Jogurtowa babka z budyniem
Autor: Shutterstock Jogurtowa babka z budyniem to pyszny dodatek do herbaty.
łatwy
15 min
10

Świetny pomysł na ciasto na ostatnią chwile. Nie potrzeba do niego miksera ani wymyślnych składników. Placek wychodzi bardzo smaczny, lekko wilgotny. Idealny do popołudniowej herbatki. Aby przygotować masę wystarczy 10-15 minut. 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego w proszku
  • 1 mały jogurt naturalny gęsty
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 0,5 pół szklanki cukru
  • 1 czekolada deserowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki ciasta (oprócz czekolady) wymieszać w dużej misce.
  • Masy lepiej nie miksować, a połączyć składniki łyżka lub rózgą.
  • Ciasta nie trzeba ucierać czy ubijać, wystarczy dokładnie połączyć.
  • Przelać do blaszki wysmarowanej tłuszczem.
  • Piec w temperaturze 180 st. C do suchego patyczka. Zazwyczaj ok 50 minut.
  • Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzone ciasto. 
  • Poczekać aż czekolada zastygnie i można podawać.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej