Jogurtowa babka z budyniem. Czekoladowa przyjemność gotowa w kilka chwil
2022-10-31
13:15
Świetny pomysł na ciasto na ostatnią chwile. Nie potrzeba do niego miksera ani wymyślnych składników. Placek wychodzi bardzo smaczny, lekko wilgotny. Idealny do popołudniowej herbatki. Aby przygotować masę wystarczy 10-15 minut.
i
łatwy
15 min
10
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego w proszku
- 1 mały jogurt naturalny gęsty
- 0,5 szklanki oleju
- 1 pełna łyżka kakao
- 0,5 pół szklanki cukru
- 1 czekolada deserowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki ciasta (oprócz czekolady) wymieszać w dużej misce.
- Masy lepiej nie miksować, a połączyć składniki łyżka lub rózgą.
- Ciasta nie trzeba ucierać czy ubijać, wystarczy dokładnie połączyć.
- Przelać do blaszki wysmarowanej tłuszczem.
- Piec w temperaturze 180 st. C do suchego patyczka. Zazwyczaj ok 50 minut.
- Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzone ciasto.
- Poczekać aż czekolada zastygnie i można podawać.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.