Faworki na drożdżach - sprytny sposób na puszyste faworki

2023-02-10
Faworki na drożdżach - sprytny sposób na puszyste faworki
Autor: Shutterstock Faworki na drożdżach - połączenie faworków i pączków
łatwy
50 min
4

Faworki na drożdżach to połączenie dwóch karnawałowych przysmaków. Są lżejsze od pączków, ale bardziej sycące od tradycyjnych faworków. Są niesamowicie puszyste i oczywiście nie kruszą się, jak chrust karnawałowy. Koniecznie wypróbujcie, ten łatwy przepis na przepyszne faworki drożdżowe! 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
  • Mleko podgrzać, żeby było letnie, rozpuścić w nim drożdże i cukier.  Następnie dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję śmietany, odstawić w ciepłe miejsce.
  • Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać do niego resztę mąki, spirytus i jajka.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, po czym dodać do niego ostudzoną margarynę. Zagniatać kolejne 5 min.
  • Gdy składniki się połączą, a ciasto zacznie odchodzić od ręki przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Następnie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, pokroić w paski o długości 10 cm. Zrobić nacięcie, przepleść koniec faworka.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek

Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów