Faworki na drożdżach - sprytny sposób na puszyste faworki
2023-02-10
łatwy
50 min
4
Faworki na drożdżach to połączenie dwóch karnawałowych przysmaków. Są lżejsze od pączków, ale bardziej sycące od tradycyjnych faworków. Są niesamowicie puszyste i oczywiście nie kruszą się, jak chrust karnawałowy. Koniecznie wypróbujcie, ten łatwy przepis na przepyszne faworki drożdżowe!
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 10 dag margaryny
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
- Mleko podgrzać, żeby było letnie, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Następnie dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję śmietany, odstawić w ciepłe miejsce.
- Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać do niego resztę mąki, spirytus i jajka.
- Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, po czym dodać do niego ostudzoną margarynę. Zagniatać kolejne 5 min.
- Gdy składniki się połączą, a ciasto zacznie odchodzić od ręki przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Następnie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, pokroić w paski o długości 10 cm. Zrobić nacięcie, przepleść koniec faworka.
- Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek
Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów