Faworki na drożdżach - sprytny sposób na puszyste faworki

2021-02-09
Faworki na drożdżach - sprytny sposób na puszyste faworki
Autor: Shutterstock Faworki na drożdżach są miękkie i puszyste.
łatwy
50 min
4

Faworki na drożdżach to połączenie dwóch karnawałowych przysmaków. Są lżejsze od pączków, ale masywniejsze i bardziej sycące od tradycyjnych faworków.

Składniki

0,5 kg mąki

1 szklanka mleka

2 łyżki cukru

10 dag margaryny

5 dag drożdży

2 jajka

1 łyżka spirytusu

olej do smażenia

cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

Mleko podgrzać, żeby było letnie, rozpuścić w nim drożdże i cukier.  Następnie dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję śmietany, odstawić w ciepłe miejsce.

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać do niego resztę mąki, spirytus i jajka.

Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, po czym dodać do niego ostudzoną margarynę. Zagniatać kolejne 5 min.

Gdy składniki się połączą, a ciasto zacznie odchodzić od ręki przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, pokroić w paski o długości 10 cm. Zrobić nacięcie, przepleść koniec faworka.

Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE