Faworki na drożdżach - sprytny sposób na puszyste faworki

2021-02-09
Faworki na drożdżach - sprytny sposób na puszyste faworki
Autor: Shutterstock Faworki na drożdżach są miękkie i puszyste.
łatwy
50 min
4

Faworki na drożdżach to połączenie dwóch karnawałowych przysmaków. Są lżejsze od pączków, ale masywniejsze i bardziej sycące od tradycyjnych faworków.

Składniki

0,5 kg mąki

1 szklanka mleka

2 łyżki cukru

10 dag margaryny

5 dag drożdży

2 jajka

1 łyżka spirytusu

olej do smażenia

cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

Mleko podgrzać, żeby było letnie, rozpuścić w nim drożdże i cukier.  Następnie dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję śmietany, odstawić w ciepłe miejsce.

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać do niego resztę mąki, spirytus i jajka.

Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, po czym dodać do niego ostudzoną margarynę. Zagniatać kolejne 5 min.

Gdy składniki się połączą, a ciasto zacznie odchodzić od ręki przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, pokroić w paski o długości 10 cm. Zrobić nacięcie, przepleść koniec faworka.

Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.