Chłopska tarta z kiełbasą, cebulą i serem - niedroga i przepyszna!

Chłopska tarta z kiełbasą, cebulą i serem - niedroga i przepyszna!
Autor: Shutterstock Proste kruche ciasto z łatwo dostępnymi dodatkami to idealne danie na obiad lub kolację
łatwy
35 min
4

Chłopska tarta z kiełbasą, cebulą i serem to sycąca potrawa za niewielkie pieniądze. Doskonale smakuje popijana czystym czerwonym barszczem. Można ją jeść na ciepło, po wyjęciu z piekarnika, ale doskonale smakuje też na zimno, więc gdy coś zostanie, można to zabrać na lunch do pracy albo drugie śniadanie do szkoły.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • małe pęto miękkiej kiełbasy
  • 100 g sera - żółty ostry będzie idealny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść szybko ciasto kruche - gdyby nie chciały się połączyć, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Dlatego warto je przygotować na przykład dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na noc, będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej kruche.
  • Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Formę do tarty cienko posmarować masłem i wylepić ciastem. Spód podpiekać w rozgrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia.
  • Przygotować farsz: na oleju podsmażyć posiekaną cebulę - do zeszklenia. Dodać do niej boczek i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Dorzucić kiełbasę pokrojoną w kostkę lub półplasterki. Smażyć kolejne kilka minut.
  •  Śmietanę, jajka i starty ser wymieszać na sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na podpieczony spód wyłożyć masę cebulowo-kiełbasianą, zalać sosem i zapiekać do zrumienienia i ścięcia masy śmietanowej.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej