Chłopska tarta z kiełbasą, cebulą i serem - niedroga i przepyszna!
2022-02-22
łatwy
35 min
4
Chłopska tarta z kiełbasą, cebulą i serem to sycąca potrawa za niewielkie pieniądze. Doskonale smakuje popijana czystym czerwonym barszczem. Można ją jeść na ciepło, po wyjęciu z piekarnika, ale doskonale smakuje też na zimno, więc gdy coś zostanie, można to zabrać na lunch do pracy albo drugie śniadanie do szkoły.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- Farsz:
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 18%
- 3 średnie cebule
- 1 łyżka oleju lub masła
- 150 g chudego wędzonego boczku
- małe pęto miękkiej kiełbasy
- 100 g sera - żółty ostry będzie idealny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieść szybko ciasto kruche - gdyby nie chciały się połączyć, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Dlatego warto je przygotować na przykład dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na noc, będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej kruche.
- Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Formę do tarty cienko posmarować masłem i wylepić ciastem. Spód podpiekać w rozgrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia.
- Przygotować farsz: na oleju podsmażyć posiekaną cebulę - do zeszklenia. Dodać do niej boczek i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Dorzucić kiełbasę pokrojoną w kostkę lub półplasterki. Smażyć kolejne kilka minut.
- Śmietanę, jajka i starty ser wymieszać na sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na podpieczony spód wyłożyć masę cebulowo-kiełbasianą, zalać sosem i zapiekać do zrumienienia i ścięcia masy śmietanowej.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?