Biszkopt mleczny: najlepszy przepis na ciasto puszyste i rozpływające się w ustach
2020-09-23

łatwy
30 min
4
Biszkopt mleczny to rodzaj biszkoptu tłuszczowego. Cudowne połączenie masła i mleka zamienia biszkopt w anielskie ciasto jednocześnie puszyste i wilgotne. Mleczny biszkopt idealnie smakuje z konfiturami i kwaśną śmietaną. Można go zapakować dziecku do szkoły lub zabrać do pracy (przyda się przy spadku cukru w organizmie). Dzielę się najlepszym przepisem na obłędnie puszysty biszkopt mleczny!
SKŁADNIKI
- 1 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli kuchennej
- 1/2 szklanki pełnego mleka
- 4 łyżki masła
- 3 jajka o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 175°C. Posmaruj dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
- Do dużej miski dwukrotnie przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W rondelku podgrzej masło i mleko, aż masło się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw.
- Używając miksera elektrycznego, ubij jajka z cukrem i wanilią, aż objętość masy zwiększy się trzykrotnie.
- Około 1/3 mąki przesiej do ubitych jaj i dokładnie wymieszaj szpatułką. Dodaj pozostałą mąkę w 2 kolejnych partiach.
- Podgrzej mieszankę mleka i masła, aż zagotuje się. Dodaj gorącą mieszaninę do ciasta i wymieszaj, aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny.
- Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy i piecz przez 40-45 minut na złoty kolor.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 20 minut w tortownicy. Dopiero, gdy trochę przestygnie, wyjmij biszkopt z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego