Biszkopt mleczny: najlepszy przepis na ciasto puszyste i rozpływające się w ustach

Biszkopt mleczny: najlepszy przepis na ciasto puszyste i rozpływające się w ustach
Autor: Shutterstock, Shutterstock Puszysty i wilgotny biszkopt mleczny
łatwy
30 min
4

Biszkopt mleczny to rodzaj biszkoptu tłuszczowego. Cudowne połączenie masła i mleka zamienia biszkopt w anielskie ciasto jednocześnie puszyste i wilgotne. Mleczny biszkopt idealnie smakuje z konfiturami i kwaśną śmietaną. Można go zapakować dziecku do szkoły lub zabrać do pracy (przyda się przy spadku cukru w organizmie). Dzielę się najlepszym przepisem na obłędnie puszysty biszkopt mleczny! 

SKŁADNIKI

  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli kuchennej
  • 1/2 szklanki pełnego mleka
  • 4 łyżki masła
  • 3 jajka o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 175°C. Posmaruj dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Do dużej miski dwukrotnie przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • W rondelku podgrzej masło i mleko, aż masło się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw.
  • Używając miksera elektrycznego, ubij jajka z cukrem i wanilią, aż objętość masy zwiększy się trzykrotnie.
  • Około 1/3 mąki przesiej do ubitych jaj i dokładnie wymieszaj szpatułką. Dodaj pozostałą mąkę w 2 kolejnych partiach.
  • Podgrzej mieszankę mleka i masła, aż zagotuje się. Dodaj gorącą mieszaninę do ciasta i wymieszaj, aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy i piecz przez 40-45 minut na złoty kolor.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 20 minut w tortownicy. Dopiero, gdy trochę przestygnie, wyjmij biszkopt z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej