Biszkopt migdałowy: prosty przepis na pyszne ciasto z migdałami

2021-03-29
mg
jak_przyrzadzic_biszkopt_migdalowy_prosty.jpg
Autor: photos.com Klasyczny biszkopt inaczej: pachnie migdałami i cytrusami, przypomina tort
średni
80 min
4

Znudził Ci się klasyczny biszkopt? Spróbuj inaczej! Dodaj do ciasta zmielone migdały, na wierzch połóż pyszną masę z twarogu i pomarańczy. Jak się robi taki biszkopt z migdałami? Poznaj prosty przepis na biszkopt migdałowy.

SKŁADNIKI

  • ciasto biszkoptowe:
  • 25 dag cukru
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 15 dag zmielonych migdałów
  • 25 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • krem:
  • 30 dag białego sera, najlepiej zmielonego
  • 15 dag masła
  • 2 dag cukru pudru
  • 1 pomarańcza
  • do dekoracji: 5-6 mandarynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubij pianę z białek i odrobiny soli. Pod koniec stopniowo wsypuj cukier.
  • Gdy piana będzie lśniąca, delikatnie połącz ją z żółtkami, zmielonymi migdałami, mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Przełóż masę do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
  • Wstaw do podgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut. Po wskazanym czasie sprawdź wykałaczką, czy biszkopt migdałowy jest upieczony (podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie).
  • Pomarańczę wyszoruj, sparz, zetrzyj na tarce jej skórkę, a sok wyciśnij.
  • Ser zmiksuj na gładką masę z cukrem pudrem i masłem. Połącz z sokiem pomarańczowym oraz skórką pomarańczową.
  • Wyłóż masę na upieczony biszkopt z migdałami. Wyrównaj jej powierzchnię. Udekoruj cząstkami mandarynek.
mg