Biszkopt migdałowy: prosty przepis na pyszne ciasto z migdałami
2021-03-29
średni
80 min
4
Znudził Ci się klasyczny biszkopt? Spróbuj inaczej! Dodaj do ciasta zmielone migdały, na wierzch połóż pyszną masę z twarogu i pomarańczy. Jak się robi taki biszkopt z migdałami? Poznaj prosty przepis na biszkopt migdałowy.
SKŁADNIKI
- ciasto biszkoptowe:
- 25 dag cukru
- 5 białek
- 2 żółtka
- 15 dag zmielonych migdałów
- 25 dag mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- krem:
- 30 dag białego sera, najlepiej zmielonego
- 15 dag masła
- 2 dag cukru pudru
- 1 pomarańcza
- do dekoracji: 5-6 mandarynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubij pianę z białek i odrobiny soli. Pod koniec stopniowo wsypuj cukier.
- Gdy piana będzie lśniąca, delikatnie połącz ją z żółtkami, zmielonymi migdałami, mąką i proszkiem do pieczenia.
- Przełóż masę do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
- Wstaw do podgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut. Po wskazanym czasie sprawdź wykałaczką, czy biszkopt migdałowy jest upieczony (podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie).
- Pomarańczę wyszoruj, sparz, zetrzyj na tarce jej skórkę, a sok wyciśnij.
- Ser zmiksuj na gładką masę z cukrem pudrem i masłem. Połącz z sokiem pomarańczowym oraz skórką pomarańczową.
- Wyłóż masę na upieczony biszkopt z migdałami. Wyrównaj jej powierzchnię. Udekoruj cząstkami mandarynek.