Pobudzająca zmysły caponata podana w bułeczce

Pobudzająca zmysły caponata podana w bułeczce

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Caponata podana w bułeczkach robi wrażenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Bakłażan, czosnek, pomidory, kapary, pietruszka - znakomity zestaw afrodyzjaków w jednym bardzo prostym daniu. Do tego koniecznie kieliszek pysznego białego wina.

Składniki

  • 1 bakłażan

  • 1 czerwoną cebulę

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 pomidory

  • 1 łyżeczkę octu winnego

  • 1 łyżka czarnych oliwek,

  • 1 łyżka kaparów

  • 2 łyżki oliwy

  • posiekana natka pietruszki

  • szczypta oregano

  • sól, pieprz

  • 2 bułki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany umyj, pokrój w centymetrowe plastry, posyp je solą i zostaw na 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie opłukaj, osusz i pokrój w kostkę.

  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć bakłażany i obsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kilka minut.

  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój i dołóż na patelnię. Dodaj ocet, oregano, oliwki i kapary.

  • Całość duś przez 15 minut, często mieszając. Dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.
    Podawaj w wydrążonych białych bułeczkach.

Przepis i cytat pochodzi z wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

Ocena: 3