Pasztet z dyni z pieczarkami: przepis dla wegetarian i nie tylko
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          90 min
      
      
        
          4
      
    Sycące warzywa to klasyczny składnik wegetariańskich pasztetów. Zamiast soczewicy, soi czy cukinii można wykorzystać dynię. Pasztet z dyni z pieczarkami zasmakuje nie tylko wegetarianom.
SKŁADNIKI
- nieduża dynia
 - 20 dag pieczarek
 - 2 cebule
 - 4 ząbki czosnku
 - 20 dag sera mozzarella (może być i biały, i żółty)
 - 2 jajka
 - 2 łyżki bułki tartej + tyle samo owsianych otrębów
 - odrobina masła
 - sól, pieprz
 - gałka muszkatołowa
 - świeża natka pietruszki do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię kroimy na części, obieramy ze skóry i ścieramy na grubej tarce.
 - Pieczarki obieramy ze skóry i ścieramy.
 - Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z odrobiną masła do momentu, aż się zeszkli.
 - Dodajemy do niej wyciśnięty czosnek, a następnie pieczarki i dynię. Wszystko dusimy na małym ogniu do pół godziny, po czym przyprawiamy pieprzem, solą i gałką.
 - Ostudzoną masę przekładamy do miski. Dodajemy startą mozzarellę, jajka, bułkę tartą, otręby i natkę.
 - W międzyczasie przygotowujemy piekarnik, który nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do formy i pieczemy 50 minut.